Sibbos generalplan – en varg?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Generalplanen Sibbo 2025 är ett intressant dokument.  Under rubriken Byområde sägs: Avsikten är att en delgeneralplan för byområdet utarbetas. Bland Allmänna bestämmelser säges: Maximiantalet byggplatser på områden utanför detalj- och delgeneralplaneområden räknas enligt lägenhetsskiftet som gällde 1.7.1959.  Innanför delgeneralplaneområden gäller alltså stomlägenhetsprincipen inte. 

Men litet längre fram i texten sägs: På byområden (AT) bestäms byggplatserna enligt följande: - den första byggplatsen förutsätter, att stomfastighetens storlek är 0,2-1 ha, och ….. den andra byggplatsen ….. osv, alltså att stomlägenhetsprincipen skall tillämpas.  En intern motsägelse?

Men Sibbo 2025 skapades av duktiga yrkesmän (Pekka Normo, Tuomas Autere, Mikko Aho med flera) och förtroendevalda i kommunstyrelse och fullmäktige.  Misstog de sig alla?  Insmög sig en inre motsägelse, ett så kallat gjutfel i planen?  Var planens skapare inte sin uppgift vuxna? 

Nej! De misstog sig inte.  De var otvivelaktigt sin uppgift vuxna.  Den inre motsägelsen eller gjutfelet är endast en produkt av ytlig och oeftertänksam läsning, som lockat till en förhastad (och tendentiös?) tolkning. 

Då Sibbo 2025 tillkom, fanns i Sibbo ett antal byområden för vilka generalplanen föreskrev uppgörandet av en delgeneralplan, innanför vilka stomlägenhetsprincipen inte skulle gälla. 

Men på sådana byområden där beslut om delgeneralplan (ännu) inte fattats eller ännu inte är under arbete, där skall stomlägenhetsprincipen gälla. Fullkomligt logiskt!

Därför frågar man sig, varför stomlägenhetsprincipen skall tillåtas försvåra eller rentav omöjliggöra delgeneralplanearbetet, som redan i sig är svårt nog. 

Gustav Tallqvist (VGS)
Gumbostrand