Svar till Hilding Mattson

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Bästa bildningsdirektör. Tack för ditt svar. Jag har ännu en liten följdfråga.

Du påstår att IVA-kartläggning (Ihmisiin kohdistuvan vaikutusten arviointi) inte behövs i samband med skolnätsutredningen eftersom de berörda har hörts via en förfrågan på Wilma och en dinasikt.fi-diskussion, om vilka man har gjort ett kort sammandrag.

Påståendet är konstigt då till exempel de barn under skolåldern som bor på Gammelbacka skolas elevupptagningsområde inte har informerats om beslutet som varit under beredning.

Hur kan de ha hörts i frågan, när de inte har varit medvetna om ärendet?

I Wilma-förfrågans resultat kan vi se att föräldrarna uppskattar allra mest en inte för stor skola relativt nära hemmet, där atmosfären är god och därmed en säker och trivsam inlärningsmiljö. Stora moderna centrumskolor fick föga understöd av föräldrarna. Vi kan alltså se att föräldrarna i skolan, den allra viktigaste uppväxtmiljön för barnet efter hemmet, uppskattar läget och den goda stämningen framom modern teknik.

I diskussionen på dinasikt.fi skrev föräldrarna på en väldigt kort tid över 200 inlägg med frågor och åsikter, och diskussionen var livlig. En stor del av frågorna är fortfarande obesvarade, eller utan svar som skulle på ett förståeligt sätt ha beskrivit beslutsprocessen eller innehållit motiveringar för svaren.

Fortfarande öppna frågor är till exempel varför skolnätsarbetsgruppen ännu 9.8.13 ansåg att när man slår ihop Gammelbacka skola och Tolkis skola är ”den naturliga elevmängden 190”, när en kort tid senare antalet är 160 och 28 elever plötsligt ska skickas till VE-skolan.

Också frågan om med vilka motiveringar den nya skolan ska byggas på Tolkis skolas tomt och inte t.ex. på Gammelbacka skolas tomt eller någon annanstans i Haiko-området, har förblivit obesvarad. Dessa frågor har inte fått svar trots försök via många kanaler.

Det här ifrågasätter beslutsprocessens öppenhet och genomskinlighet. Staden har inte ordnat en enda tillställning där de berörda invånarna skulle ha hörts i frågan. Trots att saken omfattande berör många familjers vardag och välfärd och det handlar om en uppskattad offentlig service.

Utbildningsdirektör Rikard Lindström bjöds av föräldrarna till Gammelbacka skola för att berätta om skolnätsutredningen. Lindströms meddelande till föräldrarna var, som svar på en direkt fråga, att deras åsikter inte har någon inverkan på processens slutresultat.

Väl skötta processer leder säkrast till ett slutresultat som är bra för alla. Dåligt skötta processer lämnar efter sig många arga och bittra invånare, som upplever att de blir övertrampade och inte blir respekterade.

Ni kan själv räkna ut, en hurdan process det är frågan om nu.

Lotta Hällström
Haiko, Borgå