Skolnätsutredningen måste beredas på nytt

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Tidningen Uusimaa skriver (7.11.13) om problemen med inomhusluften i Gammelbacka skola och konstaterar att skolans goda skick har varit det starkaste argumentet för dem som vill bevara skolan. Fel.

Starkaste argumentet för dem som vill bevara skolan är att skolnätsutredningen är bristfällig och gjord på alldeles för kort tid och av en för liten arbetsgrupp. De problem med inomhusluften som nu har uppdagats bevisar att det här argumentet är riktigt.

Som grund för beslutsfattandet har man serverat konditionsklassificering och investeringsbehov som endast är uppskattade kalkyler och inte baserar sig på verkligheten. Man har inte besökt skolorna för att bekanta sig med situationen utan uppskattningarna har gjorts på papper.

Inte heller har familjernas åsikter beaktats i processen. De familjer som har barn på dagis eller i förskola har inte ens informerats om att barnens blivande skola kommer att stängas.

Många har ändå byggt upp sitt liv på området med den trygga och trivsamma skolan som största orsak.

Hem och skola-föreningen vid Gammelbacka skola föreslår att skolnätsutredningen skickas till ny beredning med grundtanken att Gammelbacka skola och Tolkis skola slås ihop i sin helhet (Gammelbacka skolas elevupptagningsområde delas inte upp utan hela skolan överförs i sin helhet till den nygrundade skolan) och placeringen av den nya skolan med 190 elever utreds på nytt av en bred arbetsgrupp.

Det finns många alternativ för placeringen av skolan och för att ärendet ska få en rättvis behandling måste alternativen begrundas öppet och alla alternativ måste övervägas.
Gammelbacka skola kan rivas för att bygga en ny skola på tomten precis på samma sätt som Tolkis skola kan rivas och få en nybyggnad. Den nya skolan kan också placeras någon annanstans.

Det viktigaste är att processen är genomskinlig och rättvis och att alla som berörs av skolorna känner att de har blivit hörda i frågan. Nu har så inte skett.När man talar om synergier behöver man notera att de flesta barn som är på väg till Tolkis skola och till Gammelbacka skola redan finns i Haikobrinkens daghem (med ca 120 barn) precis bredvid Gammelbacka skola.

Det här är en ganska betydande sak som fått en väldigt liten biroll i skolnätsutredningen även om den har en direkt och betydande koppling till planeringen av den nya skolan.

Eller är följande steg att också flytta alla barn under skolåldern från en plats till en annan och samtidigt förstöra en fungerande arbetsgemenskap och ett ypperligt och fungerande samarbete mellan skolan och förskolan?

Lotta Hällström
Haiko, Borgå