Svar till Lotta Hällström

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

I torsdagens Borgåblad frågar Lotta Hällström av undertecknad, ordförande för Styrgruppen för främjandet av hälsa och välfärd, var IVA-analysen (IVA, Bedömningen av konsekvenser på människor) om nedläggningen av Gammelbacka skola finns.

I beredningen av beslut är det viktigt att beakta vilka konsekvenserna av besluten blir för användarna av servicen. Då man gör en IVA-bedömning så beaktar man olika alternativ och hur de påverkar kommuninvånarna, personalen och ekonomin. I skolnätsutredningen har utgångspunkten varit att undervisningen och elevvårdsarbetet samt tryggheten i inlärningsmiljön i de olika alternativen är på minst samma nivå som för närvarande.

I skolnätsutredningen samt i dess bakgrundsmaterial (Wilma-förfrågan, rektorsseminariets resultat, dinasikt.fi förfrågan) har verkningarna i de olika alternativen förts fram. Av den anledningen har det varit tillräckligt att användningen av IVA:n som verktyg i beredningen syns i själva utredningen.

Behovet av koordinering i välfärdsarbetsgruppen har varit mindre i detta fall eftersom funktionerna som är nära förknippade med skolarbetet såsom elevskjutsar, eftermiddagsverksamhet samt förskoleundervisning alla är bildningssektorns kärnverksamhet.

Hilding Mattsson
Bildningsdirektör