Beslutsfattandet i våra drömmar

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Borgå stadsfullmäktige fattar beslut om svenskspråkiga skolnätet nästa vecka. Vi är inte emot förändringar utan sättet på hur de stora förändringarna görs. Fortfarande i Borgå lyssnas det inte på medborgarna i beslut som rör dem och nu blev även bildningsnämnden utanför.

Utredningen av svenska skolnätet blev färdig den 9 oktober efter några tjänstemäns arbete. Föräldrarna till elever i svenskspråkiga skolor fick via det elektroniska Wilma-systemet en enkät, men enkätens resultat hade ingen betydelse för tjänstemännens förslag. Det kommer fram i svar på enkätens öppna frågor att föräldrarna uppskattar det motsatta alternativet det vill säga närskolor i stället för moderna stora skolor. 

De föräldrar som har barn i förskolor eller ett par år till i dagvården fick inte svara på enkäten.

Majoriteten av bildningsnämnden fattade den 29 oktober ett beslut som skilde sig från det som tjänstemännen föreslår, men stadsstyrelsen fick inte den 4 november bildningsnämndens beslut utan det som tjänstemannen hade gjort. På detta sätt blev arbetet i bildningsnämnden helt meningslöst.

En del av bakgrundsmaterialet i utredningen av svenska skolnätet är bystrukturprogrammet som inte ännu är godkänt av stadsfullmäktige. Vi fick höra i stadsfullmäktiges kvällsskola att detta samma program är en av de påverkande faktorerna bakom utredningen om dagvårdsnätet. Vi väntar med stort intresse på att få veta vad detta program innebär!

Investeringar och stängningar av nuvarande skolor, som görs på grund av utredningen av svenska skolnätet, kommer att påverka flera barns och ungdomarnas vardag, utvecklandet eller icke-utvecklandet av stadsdelar och byar, finskspråkiga skolor, kommande riktlinjer inom dagvård och många ärenden som bara delvis har med skolorna att göra.

Nu brådskas detta beslut igenom med väldigt märkligt och tvivelaktigt sätt. Nu behöver vi en time-out. 

Anne Korhonen
Outi Lankia
Medlemmar i Borgå stadsfullmäktige (c)