Datorer viktigare än trygghet?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Svar på Mikaela Nylanders insändare i Bbl:

"Av 13 svenska skolor inom grundläggande utbildningen har 10 behov av olika mindre eller större saneringar eller så måste de rivas."

Det är ganska stor skillnad mellan mindre sanering och rivning. Hur många behövs på riktigt rivas?

"Dessutom ska nog datorer och trådlösa lösningar finnas till elevernas förfogande."

Är detta viktigare än en trygg omgivning? Vart är världen på väg.

"Då vi beaktar de ekonomiska utsikterna, sjunkande elevunderlag, de behov av investeringar som finns, växande servicebehov inom social- och hälsovården och framför allt vad som kan anses vara en sund och hållbar skolmiljö i dag har jag godkänt att vi även behöver gallra i det svenska skolnätet."

Varför då t.ex. Saxby skola, som är i gott skick, har bra elevunderlag, små investeringar väntande och kan anses vara en sund och hållbar skolmiljö i dag?

"Ingen är betjänt av lösningar som håller ett eller kanske tre-fyra år. De svenska skolorna och den svenska servicen är värda mer än så."

Just det! Vad sen när det behövs svensk skola i norra Borgå? Det flyttar hela tiden tvåspråkiga familjer till norra delarna av Borgå, t.ex. Kerko som staden sastar på och har inte skola för de som vill gå skolan på svenska. Det betyder att de barnen antagligen går i finska byskolan, hellre än att bli fraktade till Borgå centrum.

Och vidare...

Redan nu kör man barnen till dagis på morgonen, genom rusningen, till centrum. Sen kommer man efter jobbet och hämtar dem från centrum, genom rusningen. Kan det vara ekologiskt tänkande av staden att tvinga barn och vuxna att sitta i trafiken? Bättre skulle det vara om det skulle finnas dagvård och skolor på "rätt sida av ån". Om nu Saxby skola måste stängas, så kan man nu inte vänta på att få en plats dit alla elever och lärare kan flytta tillsammans. Annars söndras kamratskap och byns samhörighet. Jag tycker att utbildningscentrumet i norra Borgå låter som det nästbästa alternativet, låt oss vänta på att det står klart. Bästa alternativet är ju naturligtvis det att skolan får stå kvar.

Jag är beredd att betala lite mera i skatt om våra barn kan få den service de borde få, men inte om den flyttas till centrum. Det får inte alltid vara fast i pengar.

Ben Lindström
För barnens bästa