Nazikortet?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Bästa Micaela Röman. Har stort uppskattat dina ledare, men nu missar du nog målet en aning (ledaren 30.10.2013).

I november 2012 avslutar en arbetsgrupp på nio personer ett nästan ett år långt arbete med att utreda Västra enhetsskolans framtid. Arbetsgruppen kommer i sin utredning fram till att VE-skolan inte kommer att påverka Gammelbacka och Tolkis skola. Vid detta skede har tjänstemännen varit medvetna om Tolkis skolas slitna skick och tagit detta i beaktande vilket även lokalitetsdirektör Börje Boström säger i Borgåbladet i januari 2012. Arbetsgruppen har också haft samma prognoser till sitt förfogande som de nya arbetsgruppen hade. Stadens ekonomiska läge var dessutom sämre.

Mindre än ett år senare, den 9.10.2013, går då den nya arbetsgruppen ut med sitt förslag: stäng Gammelbacka skola.

Redan den 13.11 är det slutliga beslutsmötet. Före det den 15.10 behandlades ärendet vid den svenska sektionens möte, 29.10 vid bildningsnämndens möte och 4.11 i stadsstyrelsen. Under denna tid finns också ett en vecka långt höstlov.

För det första blir föräldrarna till barn i Gammelbacka skola naturligtvis helt tagna på sängen. Jag slutade snabbt räkna de som suckade djupt. Det finns ingen kunskap i hur agera som t.ex. i Saxby skola som hotas n:te gången. Vad skall vi göra?

För det andra har vi en minimal tid på oss att få folk att notera detta och för att kunna påverka den politiska processen så måste vi vara snabba. Ju snabbare saken kan stoppas eller ändras, desto bättre. Därmed är vår enda chans de sociala medierna, att sprida till så många som möjligt snabbt budskapet om att Borgås tredje största skola plötsligt skall stängas. Men hur gör vi det? Jo, vi kör med något som fungerat förut och som säkert väcker intresse och som kan produceras snabbt, en Hitlerparodivideo som det finns tiotusentals på nätet.

Och nu vill jag betona att ingen har lyft upp nazikortet en enda gång. Vi har utnyttjat oss av ett internetfenomen för att snabbt sprida nyheten om vår skola. Denna gång med en liten tvist.

Det är ett traditionellt internetskämt men med allvarliga undertoner. För det är ingen parodi att Borgå håller på att stänga vår skola, det är på största allvar. Skrattet stannar i halsen, just p.g.a. att det är barnen som lider av att ett gäng tjänstemän sitter och flyttar på gränser och skolhus utan att på riktigt bry sig om vilka konsekvenserna är.

Efter Hitlerparodin startade vi en kampanj, inte heller denna helt normal grej då skolor hotas, en kampanj om att bevara Borgå som drömmarnas stad, via vilken vi försöker lyfta upp mjuka argument, väcka diskussion och lyfta upp vår adress som nu har 700 namn på nätet plus flera hundra på traditionella pappersinsamlingslistor. Detta på under en vecka.

Sent på tisdag kväll har vi nästan 200 som gillar vår sida. Videon som gjordes i samband med detta har setts just nu 491 gånger (vi har en betald annons som lyfter upp denna video i Facebookflödet för flera tiotusentals Borgåbor). Hitlerparodin har setts 1 100 gånger.

Slagkraften är dessvärre större för den senare. Men är det ett övertramp i stridens hetta? Har det varit värt det? Det får var och en avgöra själv. Om skolan räddas för att eventuellt s.g.s. varje Borgåbo fått reda på att den är utsatt, då har det definitivt varit värt det!

Och skulle det från stadens sida funnits en aning längre tid mellan förslag och beslut, skulle vi kanske ha kunnat göra saker och ting på ett annat vis? Svaret på den frågan vet ingen.

Till sist en fråga: Hur skulle du Micaela Röman själv göra om du hade ett par veckor på dig att försöka rädda inte bara en skola utan en by? Försvinner skolan, flyttar inga svenskspråkiga mera till bygden, sedan är risken stor att ungdomsföreningen tynar ut och så förlorar vi väl vårt dagis till på köpet. Sedan finns inget svenskt kvar. Vi tar gärna emot tips.

Det är många i vår trakt vars skratt just nu fastnar i halsen. Inte för Hitlerparodin, utan för att Borgå stad tänker stänga vår skola.

Peter Hällström

Sömnlös klasspappa för klass 3 och 5 i Gammelbacka skola

PS. Kan Borgå fortsätta vara drömmarnas hemstad?

Borgåbladet svarar

Nie mehr, heter det i Tyskland, "aldrig mer", i fråga om Hitler. Det jag reagerar på i kampen föräldrarna till barnen i Gammelbacka skola för, är just Hitlerfilmen, vilken jag också avser då jag skriver att nazikortet är draget. Hitler är inget skämt, han var sin tids tyrann och att koppla ihop honom med barn får mig att reagera negativt.
Som svar på Hällströms fråga, jag skulle själv, om jag vore i samma situation som ni, göra allt det ni gör. Debattera i offentligheten, ordna diskussioner samt vara i kontakt med beslutsfattare, försöka få dem att på ett djupare plan förstå varför skolan måste få finnas kvar.
Jag skulle inte göra en Hitlerfilm, det skulle jag inte.

Micaela Röman
Chefredaktör