Livet på landet – en utdöende idyll?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Stugan lyser röd med vita knutar, solen skiner, vågorna kluckar mot stranden, rosorna doftar och kaffebordet står dukat i syrenbersån. Det är semester och sommarlov. Den här bilden dyker säkert upp framför mångas ögon då man talar om en idyll på landet. För oss som bor på landet året om ingår dock också vardagen i idyllen. Vägen till jobbet är lång, hoppeligen finns dagiset ”på vägen”. Skolan är på långt avstånd och om inga vuxna är tillgängliga betyder det för många barn långa promenader i mörker och slask kombinerat med långa åkturer med buss. 

Avstånden till läkare, affärer och hobbyn är långa, den kommunala servicen finns på långt avstånd.

Trenden med minskande service i glest bebodda områden får åter fart i seglen i och med att flera skolor i Borgå hotas av stängning, däribland Kråkö skola. Den arbetsgrupp som för en tid sedan fick skolnätsutredningen klar föreslår för Kråkö skolas del att skolan stängs och eleverna flyttas till Grännäs skola, som renoveras och byggs ut. Under ett möte som ordnades på Kråkö skola diskuterades Kråkö skolas och Bjurböle daghems framtid. Under mötet framgick att majoriteten av de närvarande föräldrarna p.g.a. praktiska skäl hellre skulle välja en skola i stan.

Förståelsen för en förflyttning av eleverna åt ett helt onaturligt håll geografiskt och praktiskt sett är liten eftersom man inte fyller upp en halvtom skola utan bygger nytt för att inrymma dem.

En av de få kommunala serviceformerna på Kråkö skall alltså nu läggas ned.Vessöborna har redan blivit av med sin skola för ett antal år sedan. Nu skall även detta ”byns hjärta” slitas bort.

Vilken lokal service har vi då kvar? Också vi Kråkö- och Vessöbor betalar skatt och borde kunna kräva någon slags valuta för pengarna. Hur går det med inflyttningen om all service flyttar ut?

Om situationen verkligen är den att vi inte kan få behålla vår nuvarande skola vill vi att ett nytt alternativ utreds före några beslut görs.

Under mötet på Kråkö framkom ett redan tidigare nämnt alternativ om ett bildningscenter i Bjurböle, som kunde omfatta både dagis, eftis, måltidsmöjligheter, idrotts- och kulturmöjligheter och andra hobbymöjligheter. Detta center kunde tjäna flera generationer genom hela livscykeln, ända från de små barnen till pensionärerna. Vi ska inte heller glömma bort den finskspråkiga delen av invånarna i området. Den närmast tillgängliga servicen finns i Ebbo eller i stan. I det nya centret kunde både finska och svenska grupper samsas under samma tak. Också föräldrarnas kommentarer om Kråkö skolas stängning på dinasikt.fi ger en bild av att detta Bjurböle-alternativ skulle vara önskvärt.

Bjurböle utgör en naturlig plats för ett bildningscenter. De flesta i södra Borgå kör genom Bjurböle på väg in till stan. I ett svar på en kommentar om Bjurböle på dinasikt.fi hänvisas till bystrukturutredningen, enligt vilken en skola i Bjurböle (ett område med 100 invånare) skulle splittra samhällsstrukturen. Man kan dock fråga sig hur en flyttning av Kråkö skolas elever till Grännäs skola bevarar samhällsstrukturen på Kråkö och Vessö. I stället för att splittra skulle ett centrum i Bjurböle p.g.a. sin geografiska placering och sin ”neutralitet” kunna förena alla de andra bystrukturerna eftersom ingen egentlig bystruktur ännu finns i Bjurböle. I närheten finns dessutom redan praktiska nödvändigheter såsom vatten och avlopp samt optisk fiberkabel. Det torde också vara lättare att rekrytera lärare till Bjurböle eftersom avståndet från stan inte är oskäligt långt.

Ett dylikt nytt byggprojekt kan te sig dyrt i dessa kärva tider. Nya byggprojekt är nödvändiga i det svenska skolnätet i vilket fall som helst. Investeringarna för Grännäs skolas renovering och nybygge beräknas uppgå till 3,65 miljoner. I det fall att det förverkligas har så många miljoner satts ner på en skola vars geografiska placering inte är optimal. Dessutom kvarstår problemet med områdets dagis fortfarande. Det nuvarande dagiset i Bjurböle finns geografiskt på rätt plats men lokaliteternas livstid har kommit till ända. En renovering av dessa byggnader skulle inte vara ändamålsenlig, inte heller ett nybygge i Grännäs i anslutning till skolan. I lördagens artikel om daghemmen nämndes Bjurböle daghem överhuvudtaget inte. Är det kanske meningen att också denna service fråntas oss?

Vi vägrar gå med på att vår bygd tynar bort. Vi vill fortsätta utveckla bygden och bevara idyllen på landet och det lyckas bara om våra beslutsfattare har viljan att bevara och utveckla också det vardagliga livet på landet!

Kråkö Hem och Skola r.f.