Namninsamling för Gammelbacka

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

”Framtidens skola är redan här” (Solveig Lindstedt, dåvarande skoldirektör, om Gammelbacka skola, BBL i mars 2005)

I november 2012 publicerades utredningen om Västra Enhetsskolan. En arbetsgrupp på nio personer ledd av Rikard Lindström kom fram till att Västra Enhetsskolan inte kommer att påverka Gammelbacka skola. Bara ett år senare förslår en tjänstemanna-arbetsgrupp – som börjat sitt arbete i april i år - att Gammelbacka skola skall stängas och elevupptagningsområdet justeras så att eleverna i stället skall gå i Tolkis skola och Västra Enhetsskolan. Meningen är att fullmäktige på sitt möte 13.11 skall fatta beslut om de eventuella skolindragningarna. Hur skall man med en så snabb tidtabell kunna utvärdera om förslaget är vettigt och genomförbart? Förutom Gammelbacka är också Kråkö skola och Saxby skola i farozonen.

I Borgås stadsstrategi för 2013-2017 sägs det att Gammelbacka skall utvecklas i samarbete med invånarna i området – vill beslutsfattarna börja det här arbetet med att stänga den svenska skolan i området?

Gammelbacka skola är en skola som trots att den är gammal inte har några större, akuta problem då det gäller fastigheterna, t.ex. med inomhusluften. Varför vill man stänga en sådan skola – Borgås tredje största svenskspråkiga skola?

Gammelbacka skola är en verklig närskola där endast 3 % av eleverna har av kommunen betald skolskjuts. Många av föräldrarna till barn i skolan har framhållit att de valt att flytta till området just för att det finns en bra, svensk närskola med gott rykte. Hamarin koulu kommer kanske i stället att bli ett alternativ för de tvåspråkiga familjerna, eftersom den ligger betydligt närmare än de föreslagna alternativen Tolkis och Västra Enhetsskolan.
Samarbetet med förskolan i Haikobrinkens daghem fungerar utmärkt och barnen känner väl till skolan då de börjar där. A-klassen har fungerat i Gammelbacka skola sedan augusti 2011.

Skolan har nu börjat hitta fungerande arbetsformer för klassen, varför skall man då rasera allt det goda jobb skolan gjort?  På skolgården finns en ny fotbollsrink som invigdes för något år sedan. Det finns en ny slöjdsal. Samarbetet med förskolan, som ligger ett stenkast från skolan, fungerar utmärkt. Skolan har ett utbyte med Hamarin koulu. Det är inte långt till varken skidspår eller idrottspark.  

Våra barn gillar att gå till skolan på morgonen, Gammelbacka skola är en trygg plats. Betyder inte de pedagogiska satsningarna som gjorts i skolan något alls i jakten på effektivitet? Det är skolor som Gammelbacka skola som garanterar Finlands goda placering i Pisa-undersökningen  –  dessutom satsar den kunniga och engagerade lärarkåren och övriga personalen på att våra barn skall trivas i skolan!

Hem och skola föreningen Kunskapens väg r.f. arrangerar en namninsamling för att bevara Gammelbacka skola. Den kan man underteckna på åtminstone följande ställen: www.adressit.com/gammelbackaskola,   K-market Karlsson i Slätberget, Haikobrinkens daghem, Gammelbacka skola och Hammars Seo.

Borgå kan fortsätta vara drömmarnas hemstad – Pidetään Porvoo unelmien kotikaupunkina.

Styrelsen för Hem och skola föreningen Kunskapens väg r.f., Gammelbacka skola