Apropå skolbyggnaden i Finnby

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

I lördagen Bbl får man läsa; ”Friska stockar, friska golv, friska takstolar. Det gamla skolhuset i Finnby är en prima byggnad utan fuktproblem, nu håller huset på att genomgå en total förvandling” – jag hoppas innerligen att förvandlingen inte gäller avsaknaden av inneluftsproblem.

Med hjälp av skolbyggnaden hoppas jag att stadens skall kunna motbevisa min tes att inneluftsproblem i gamla byggnader uppstår, då man använder sig av moderna material och metoder i gamla byggnader.

Det gäller här en byggnad där äldsta delarna är från början av 1900-talet och som har klarat sig utan fukt- och inneluftsproblem tillsvidare, men trots det säger man sig vilja ta det säkra före det osäkra och byter bl.a. brädfodring och isolering. ”Vi ville få bort alla risker för problem med inomhusluften, vi har inte råd med en enda problemfastighet till” heter det.

Om något har fungerat utan problem i upp till 100 år, så klassar jag personligen det som problemfritt – varför skall det bytas till modernare delvis obeprövade material som dessutom årligen förorsakar massvis med problem i gamla byggnader. Sågspånet i golven har man lyckligtvis inte tänkt byta ut, men om jag anar rätt så kommer golven att täckas med något tätt material i stil med plastmatta – sen’ är det inte långt till att den gamla fyllningen får skulden ifall det blir fuktproblem i golven! Bl.a. glasfibertapet med latexfärg på ytan förstör på samma sätt gamla väggar av naturmaterial. Troligtvis kommer man även att installera en modern ventilationsanläggning och så är kalaset färdigt!

En ny och ståtlig riskkonstruktion med förhöjda driftskostnader som kan lyckas, men som sannolikt kommer att visa tecken på inneluftsproblem långt före nästa 100 år har gått – och det för ”knappa” 2,5 miljoner euro!

Jag antar att ledande byggmästare Lars Grönlund, projektchef Tony Lökfors och lokalitetsdirektör Börje Boström har en så bred kunskap att de vet att de skapar en riskkonstruktion, därför förvånar det mig att de är villiga att förverkliga det hela.

Jag vet att allt görs enligt gällande lagar och förordningar, men jag kan inte förstå att kunnigt folk dag in och dag ut går med på att följa fullständigt absurda lagar och förordningar utan att ljudligt ifrågasätta dem.

Så länge ingen kraftfullt ifrågasätter lagstiftning och förordningar inom byggsektorn så kommer vi att ha återkommande inneluftsproblem– det gäller även nybyggen!

Niklas Grönroos
Snickare