Stoppa Monsanto

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

"Världens skogar går en mörk framtid till mötes" rubriken i Bbl 19 oktober från FNB-notisen i tidningen. Det handlar om hur skogarna försvinner på jorden. Orsakerna till denna sorgliga utveckling uppges vara jordbrukets avkastning, konsumtionen och befolkningsökningen (överbefolkning). Det ända hoppet sägs det i artikeln är att öka avkastningen, genom satsning på genmodifierade grödor, eller kött odlat i laboratorier.

Genmodifierat var det... Skall fältet då lämnas fritt för företag som Monsanto med deras Roundup? Då är det nog inte bara skogarna som går en mörk framtid till mötes.

Monsanto är ett multinationellt kemi- läkemedel och jordbruksföretag med specialiteten genmodifierade frön. Monsanto bestod USA med avlövningsgiftet under Vietnamkriget, när strategin gick ut på att avlöva alla träd så fienden inte kunde gömma sig där. Resultat 400000 döda eller skadade och 500000 barn födda med missbildningar.

Monsanto för krig i dag som är med planen att göra världens jordbruk och livsmedelsproduktion till ett stort genetiskt experiment. En djävulsk plan när man sätter sig in i detaljerna. Är det då något att förundra sig över att Monsanto är ett av världens mest hatade företag i dag. Själv försöker Monsanto göra sken av att nästan mest syssla med välgörenhet när de sprider sina genmodifierade grödor och sitt bekämpningsmedel ökända Roundup. Monsanto är först och främst ute för att tjäna pengar och är beredda att gå över lik för att göra det. Man har ett bekämpningsmedel som tar död på precis allt som växer och så säljer man en genmodifierad gröda som kan stå emot supergiftet. Genialiskt inte sant? Både giftet och plantan säljer Monsanto!

Vi måste ta tillbaka maten från Monsanto. De kan inte få ta patent på allting från broccoli till meloner, för att sedan tvinga odlarna att köpa genmodifierade frön från dem. I Finland tar vi det, naturligtvis, med ro, än så länge. Men i Frankrike, Sydafrika och Sverige har Monsanto dömts för falska påståenden om säkerhet (Roundup). I Tyskland var domstolsförhandlingar enda sättet att få information från Monsanto och i Indonesien slutade Monsantos mutor i domstol.

Monsanto är skyldig till brott mot naturen, brott mot jordbrukarens rätt att odla och konsumentens rätt att äta GMO-fria grödor och livsmedel.

Monsanto hade samröre med ökända Blackwater, som sedan bytte namn till Academi när Monsanto ville hålla sig "informerad" om miljöorganisationer och medborgargruppers görande och låtanden. Det är krig om maten och pengarna. Civil olydnad är redan klassad som "terrorism".

Christer Alm
Ordförande, Miljöringen rf.