Är det ett centralkök vi vill ha?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Tack Bbl för den belysande artikeln den 9.10.13 om det planerade storköket som skall tillreda 10.000 portioner mat per dag för alla barn, ungdomar och äldreboenden i Borgå under alla de år av sitt liv som de är beroende av maten som serveras på dagis, grundskola och äldreboende. Det är inte ett litet ansvar Borgå beslutsfattare tar på sig! I Sverige har man redan frångått massproduktion i stora centralkök och övergått till att tillreda maten i sina egna kök.

Bbl skriver att det i Borgå inte märks någon proteststorm - eller ens en liten bris mot ett mastodontkök. I Raseborg verkar man både veta vad man inte vill ha och varför, eftersom man där fick släppa hela tanken på ett stort cook and chill-centralkök efter en proteststorm bland både politiker och invånare. Kärnfrågan handlar ju om maten som våra barn, barnbarn, föräldrar på äldreboende, och vi själva som äldre skall äta.

Nu är det ju inte metoden cook and chill som är den springande punkten. Det är själva idén att bygga upp ett cook and chill-centralkök som svarar för 10.000 personers mat som är befängd.

Då man läser faktarutan med alla de inbyggda risker hanteringen innebär borde alla varningsklockor ringa och röda lampor blinka.

1. Maten, 10000 portioner, tillreds i centralköket och avkyls till 3 grader på högst 90 minuter. Om man betänker att risken för att maten inte kyls tillräckligt snabbt och förfars växer med den mängd mat som tillretts, så inser man ju att största fokus läggs på hygienfaktorerna för att undvika en storskalig matförgiftning. Inte på hur och av vad maten tillreds. Och inte på vad de 10000 personer som serveras maten får att äta.

2. Kylkedjan som under inga omständigheter får brytas under transporten från centralkök till serveringsplatsen. Hups! 10000 matportioner som skall tillredas och kylas ner, packas i bilar, forslas till olika destinationer, packas upp på serveringsplatsen, värmas till minst 70 grader på alla serveringsplatser och hållas i minst 63 grader tills alla matportioner är på tallriken. Detta dag ut och dag in, år för år, utan misstag. Omtanken om vad den som skall äta maten får lyser med sin frånvaro.

3. I den sista punkten i Bbl:s faktaruta får man läsa att maten på serveringsplatserna får hållas varm högst två timmar. Sedan skall den slängas! Man kan ana sig till att det är en ansenlig mängd mat av de 10000 tillredda matportionerna som dagligen måste slängas. Detta skall ses i belysningen av att man på EU-nivå nu lagt matsvinnet, med allt vad det innebär, under lupp. Borgå tar nog en stor risk om man går in för en storskalig cook and chill-metod som betyder att den mat som inte ätits efter 2 timmar måste slängas.

Ja, och så var det ju det där med näringsvärdet. Man har inte någon uppskattning om vilket näringsvärde den mat som serveras har då den ligger på tallriken.

Ingalill Tuomolin
Borgå