Saxby skola är livskraftig

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

En av de skolor vars existens är hotad i och med de förslag som höstens skolnätsutredning lyfter fram är Saxby skola.

Vi anser det vara en stor förlust om landsbygden i stadens norra delar mister sin enda svenskspråkiga skola.

Det finns många omständigheter som talar för skolan. Kerko hör till de byar som det i framtiden ska satsas på. I förslaget till detaljplan har det ritats 125 tomter, av dessa är 55 helt nya egnahems- och radhustomter. Vi har en kommunreform som väntar med dess behov av att trygga service på svenska. För tvåspråkiga familjer, i till exempel Askola, är skolan redan i dagens läge det enda svenska alternativet. Om Saxby dras in, väljer många i stället den finska byskolan i hemkommunen och förutsättningarna för en verklig tvåspråkighet i området försvinner.

Saxby skola är byggd 1996. Till fastigheten hör också andra äldre hus. Det gemensamma för dem alla är att de är i gott skick och inte har mögel- eller fuktskador. Skolans utrymmen och utrustning fyller de krav som ställs på en läroplansenlig undervisning. På skolområdet finns en idrottshall och en plan som kan användas för uteaktiviteter höst, vinter och vår.

Skolan har i år 59 elever och prognosen är stabil. Tio av eleverna har en annan hemkommun än Borgå.

Saxby skola är en också en attraktiv arbetsplats för lärare och övrig personal. Lärarna är behöriga och har alla i många års tid arbetat på skolan. För familjerna är det en trygghet att veta att lärarna inte byts årligen.

En stor skola kan ha sina fördelar, men också det småskaliga har ett värde. Det bör i stadens bugdet också finnas plats för en liten enhet. Varför inte ge familjerna en möjlighet att välja?

Skolan har redan nu familjer som skjutsar sina barn själva.

SFP i Borgå norra byar
Hem och Skola i Saxby skola