Skog och mark

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Håller fullständigt med ledaren i Bbl. den 18.7. 2013 om att tamkatten i naturen ställer stor förödelse i fågel- och småviltstammarna.

Dålig hunddisciplin ställer även till stora problem för viltet i synnerhet under våren och försommaren då däggdjur och fåglar har nyfödda ungar.

Förvånansvärt att folk inte tycks känna till att hunden får vara lös utanför egen gårdsplan endast under tiden 20.8 – 28.2 och detta enbart med markägarens tillstånd. Nonchalans?

Djurens umgänge med liv och död rör vårt inre, skriver ledaren och stämmer nog för de flesta av oss. Det är ett hårt spel i naturen om liv och död. Då ett rovdjur dödar en älg eller hjort dör inte djuret snabbt utan oftast efter kamp och pina. Jägarna, som år 2011 uppgick till 311853 stycken, hjälper myndigheterna att sköta och reglera viltstammarna samt ta tillvara en förnyelsebar resurs. Det kallas vilthushållning!

Då är det inte till fördel att en oskäligt stor del jaktbart vilt blir föda åt en överstor rovdjursstam. För tillfället har vi en på tok för stor rovdjursstam, gäller allt från mårdhund till varg och björn. Lodjursstammen var på 1990-talet cirka 800 individer medan stammen enligt viltforskningen vid senaste vinterräkning uppgick till minst 2500 stycken. Orsak till ökningen är att det fanns gott om lätta byten då de mindre hjortdjurens antal ökade i början av 2000- talet samtidigt som det gavs ut för få lolicenser.

Björnen har en liknande utveckling i landet som lodjuret. Vargarna har ökat och enligt senaste vinterräkning beräknades till minst 140 individer vilket betyder att efter årets valpkullar finns minst 200 stycken. Enligt forskare behöver Finland 25 könsmogna par samt 50 ungvargar för att genetisk mångfald skall garanteras. Dessutom har vi ju importvargar från Ryssland. Järven har varit totalt fridlyst och är ett gissel för rennäringen.

Senaste år betalade staten ut 7,4 miljoner euro som skadeersättningar förorsakade av de stora rovdjuren. Ofattbart att beslutsfattarna är beredda att år efter år godkänna detta då man inom sjukvården sparar på blöjor åt åldringar. Bryr man sig eller är det nästa val som gäller?

Halvera rovdjurstammarna så minskar garanterat kostnaderna. Vem eller vad gagnar en överstor rovdjursstam?

Människorna i glesbygden (över en miljon människor) upplever frustation och begränsningar på grund av de stora rovdjuren, inte de som ser djuren i TV i tätorterna.

Bjarne Andersson
Jägare

P.S. Älgen är inte dum, nog massiv. D.S.