Farliga korsningar i Saxby

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

På måndagen för en vecka sen hände en fruktansvärd dödsolycka på Mäntsälävägen i Saxby med två omkomna. Fem dagar senare hände en dödsolycka igen nästan på samma ställe. Vägen är smal och hastigheterna alltför höga. Den som bör ta sig till vänster från Mäntsälävägen löper varje gång en risk att bli påkörd. Begränsningen här är 80 km/timme, dock utan att få tycks bry sig om det. De här olyckorna är inte de första i sitt slag. Innan måndagens olycka hade räcket knappt hunnit blir reparerad efter föregående olycka när det hände igen.  I flera års tid har Saxby väglag och byalag om och om igen vädjat till kommunalpolitikerna för att få dem att inse att inse anslag för att öka trafiksäkerheten måste finnas.  Under de senaste 20 åren har vi fått summa ett trafikmärke, som varnar om farlig korsning.  Detta kallar jag klent. Trafikmärket ligger ungefär en kilometer norr om olycksplatsen där den gör föga nytta vid de senaste olyckorna. 

Vi får ideligen höra om brist på medel och sparåtgärder . En bredding av korsningarna kan inte vara en omöjlighet. I omkostnaderna av olyckor och förlorade människoliv räknas inte heller med i omkostnader eftersom ett liv inte bär på prislappar. Snaras skulle jag tro att det är fråga om bristande förnuft i kombination med felbestämning angående användning an medel.  Det bör även minnas att bosättningen i Ny-Saxby, till vänster om Mäntsälävägen, är ständigt ökande.

Vid tidpunkten för händelseförloppet styrdes trafiken längs Vatajavägen som leder genom Saxby. Trafiken och rusningen var enorm. Det var med fasa man kunde följa med händelseförloppet. Hastighetsbegränsningen här är 40 km i timmen, men de allra flesta körde med en hastighets som ungefär var det dubbla, vilket kunde ha föranlett flera olyckor.  

Motsvarande vägsträckor som Mäntsälävägen har oftast även lätt trafikleder, men inte heller den vädjan har väckt något gehör. Den lokala pressen skrev väldigt lite om olyckorna och man kan inte undvika tanken om att man på detta sätt möjligtvis kan undvika att något borde åtgärdas. Efter de första känslorna av sorg och smärta finns numera kvar endast ilskan över den politiska ovilligheten nonchalansen.

Christina Bäckman, forskare
Saxby

Bbl svarar

Borgåbladet har regelbundet skrivit om problematiken vid Mäntsälävägen, efter den senaste tidens olyckor i artiklar publicerade 7.6 och i går, 12.6.
Med respekt för de inblandade i olyckorna och deras anhöriga noterar vi naturligtvis olyckorna i våra nyheter, i övrig rapportering fokuserar vi på problemet och strävan att förbättra trafiksäkerheten.

Micaela Röman
Chefredaktör