Matautomater för seniorer än en gång

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Häromdagen kunde Borgåbladet rapportera att försöket med matautomater hemma hos pensionärer avslutats. Som orsak angavs att det blev för dyrt.  Men priset kan ju knappast ha varit en överraskning.  Inte ett ögonblick kan jag tro att kommunen inte visste vad automaterna kostade redan innan man började.  Däremot borde någon ha försökt bedöma vilka fördelar det gav för pensionärerna. Att få äta när man vill och att få sin mat varm och snyggt upplagd på tallriken. Och de flesta har ju uppgett att maten dessutom var god. Man frågar sig om det var för bra för att få fortsätta.

Nu undrar jag om kommunen ens försökt förhandla med Menumat.  I stället för att bara helt sonika avsluta experimentet hade man kanske kunnat utöka det och kanske förhandla fram ett bättre pris. Och dessutom frågar jag mig varför man över huvud taget började med matautomater, för priset måste redan från början ha varit för högt – om det nu var för högt. Och har någon ens försökt värdera fördelarna med automater. Matens kvalitet måste ju också tas i beaktande. Jag hoppas verkligen att kommunen kunde ompröva sitt beslut. Och kanske, kanske kunde man fråga kunderna om de är villiga att betala litet mera. Såvitt jag förstår, är det ingen som har tänkt på att pensionärer kanske gärna skulle vilja bestämma litet mera själva.

Om man nu inte kan ta tillbaka beslutet, så undrar jag om inte de inbesparade pengarna kunde sättas på att ge storköken litet mera möjlighet att tillreda godare mat. Men jag vet ju att det inte precis satsas på pensionärerna, så det är väl att ha för stora förhoppningar.  Men jag undrar om inte stadens fäder skulle kunna utfordras med samma mat som pensionärerna. Det unnar jag dem!

Inger Malmström
Borgå