Svar på tal om matautomater

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Kära Ethel och Leif, jag har respekt för er höga ålder och är ödmjuk inför ert svar men det oaktat kan jag inte förstå logiken i ert utspel.

Jag vill först och främst ta kål på ett missförstånd, jag är mer än väl införstådd i både åldringsvård, hälsa och välfärd. Min kunskap om mat, hälsa och välfärd såväl hos unga som gamla är mera än bara amatörmässig den är lindrigt sagt professionell. På vägnar av mitt yrke som kökschef och som en av de många matdiplomater för Finländsk matkultur och ambassadör för den nordiska måltiden kan jag inte acceptera den här slags måltidsframställningar i vårt samhälle, jag vill att ni båda tänker längre än vad näsan är lång och funderar över vilka slags signaler samhället ger genom av att ge er en matautomat.

Ni skall få helt rätt i ert utfall om den mat som hemtjänsten levererar, den kan vara många gånger dålig och den kan vara oätbar, men då har ju inte den maten heller gjorts med varken kärlek eller omtanke och är inte stort bättre än den industrimat ni får er serverad genom dessa matautomater, förstå mitt poäng.

Jag vill komma till att kommunerna måste visa sitt ansvar genom av att säkerställa en godtagbar och fördelaktig service för våra äldre, speciellt i måltidssammanhang, jag vill att ni skall tänka över vilka signaler man ger när man överger måltidslösningarna att lösas genom en automat, för mig ger det signaler av att man inte mera bryr sig om våra gamlingar, att ge någon en automat det är detsamma som att sluta bry sig, och det skall ni veta och förstå Ethel och Leif att det är inte ER jag både provocerar och är illvillig emot, tvärtom. 

Slutligen kan jag konstatera att det är bra denna debatt blomstrar upp så pass livligt som den gör för det skapar den opinion jag var ute efter. Och vi kan få ett slut på dessa matautomater för

alltid. Och kom ihåg detta, mat, hälsa och välfärd går hand i hand och i den ekvationen passar inte matautomater in. Så är det bara.

Christian Tikkanen