Till matautomatens försvar

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Christian Tikkanens skrivelse i Bbl 9.4.13  är direkt illvillig och provokativ. Skribenten är enligt vår uppfattning inte insatt i hemmaboende åldringars situation. De äldre är inte en grå massa utan fortfarande individer med olika behov beroende på livssituation, hälsa, intressen, årstid m.m.

Vi, en 88 årig skraltig krigsveteran och en mindre skraltig gumma tycker bra om vår vita, artiga, kock (matautomaten). Automaten som rymmer 18 måltider fylls på varannan vecka av en trevlig, käck tjej. Maten är god och omväxlande. Man kan välja mellan 50 olika rätter och äta varm mat alla dagar när det passar en bäst. Om man vill kan man då och då laga ”egen” mat.

Vi bor rätt avsides i den östnyländska glesbygden. Sommartid 5 km till bybutiken (butiken stängd under vintern ), vintertid 40 km till närmaste matbutik. Det finns ingen bussförbindelse varken till Borgå eller Lovisa. En gång per vecka sköter bybutiken hemkörning av varor, även vintertid. Vi brukar beställa mjölk och bröd.

Vi förstår att det finns ensamma äldre som saknar sällskap men det kan inte vara meningen att matutdelarna varje dag ska ge sig tid för en pratstund med alla klienter. Den kontakten borde skötas på ett annat sätt.

Vi uppfattar inte matautomatsystemet som ett hån. Vi känner oss inte heller förnedrade eller illa behandlade. Vi tycker tvärtom att det här är en “underbar verklighet” och absolut ingen mardröm.

Ethel och Leif Berg