Borgå måste värna om den fria konkurrensen

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Statsrådet kommer att med två aktuella lagförslag tvinga kommunerna till ändringar i sin serviceproduktion så att de inte konkurrerar ut lokala privata företag.


Regeringen godkände förra veckan en ändring av kommunallagen enligt vilken kommunerna måste bolagisera sina affärsverk för att garantera fri konkurrens på marknaden. Affärsverken skall vara upplösta inom loppet av nästa år. Orsaken är att affärsverk inte behöver betala samfundsskatt, vilket gör deras produktpris 24,5 procent lägre än privata aktiebolags. Dessutom kan ett affärsverk enligt lag inte gå i konkurs.

Bolagiseringskravet gäller inte alla affärsverk som fungerar på en konkurrensutsatt marknad, utan naturliga monopol såsom vattenverk undantas. Också affärsverk som säljer tjänster inom kommunen kan fortsätta som förr. Det förutsätter ändå att försäljningen på den fria marknaden är obetydlig och sporadisk och att man tillämpar marknadsmässig prissättning. Att i praktiken definiera dessa termer kommer inte att ske i en handvändning. Regeringen anser exempelvis att marknadsmässig prissättning innebär den prisnivå som en privat aktör skulle ha.

Dessutom skall den omfatta en rimlig avkastning på bundet kapital, precis som aktiebolagen vars (lagstadgade) uppgift är att generera vinst till sina ägare.

Regeringen kommer inom kort också att presentera för riksdagen en ändring av konkurrenslagen. Enligt förslaget kommer det nya konkurrens- och konsumentverket att få befogenhet att granska konkurrensneutraliteten också inom den offentliga sektorn. Verkets uppgift blir att övervaka att kommunernas verksamhet och prissättning på marknaden inte utgör hinder för den lokala konkurrensen. I sista hand får konkurrens- och konsumentverket mandat att förbjuda verksamheten.
Konsekvenserna av dessa två lagändringar bör analyseras på allvar inom Borgå stad. Alla verksamhetsformer på den öppna marknaden och samtliga bolag och affärsverk bör granskas.

Själv är jag sedan länge en anhängare av fri marknadsekonomi. Däremot anser jag att ifall en kommun inte klarar av att låta sina aktiebolag verka fritt på en konkurrensutsatt marknad, d.v.s. med eventuell risk för konkurs, är det i så fall mer rakryggat att överföra hela verksamheten och personalen tillbaka till stadens förvaltning. Denna debatt måste inledas omgående för att Borgå skall hinna agera i tid.

Mats Nyman
stadsfullmäktigeledamot / sfp