Thors: ”Spola utredningen!”

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Under sitt årsmöte den 20.3 valde SFP i Sibbo r.f. ny ordförande, Hannu Ollikainen. Ollikainen är från Paipis och verkar som rektor vid Sibbo gymnasium.


Kvällens gäst, riksdagsledamoten Astrid Thors, inledde med rubriken Sibbos framtid i vågskålen. Men den livliga diskussionen på Söderkulla gård gled snabbt in på den pinfärska utredningen med förslag till nya vårdområden i Finland. Enligt den skulle Sibbo ingå i Helsingfors vårdområde. Då skulle Sibboborna utgöra endast drygt 3 % av invånarna i Helsingfors vårdområde, och inflytandet sannolikt bli därefter.

Astrid Thors plockade fram tillkortakommanden i utredningen. Per definition skulle den ta ställning till vilka former av service kommunerna med 20.000–50.000 invånare själv skulle få sköta, men detta hade utredarna helt förbigått. Framför allt Svenskfinland skulle bli lidande av denna lapsus, då de språkliga aspekterna lätt skulle urvattnas i de stora distrikten. Vidare föreslås att Kårkulla, den landsomfattande samkommunen med ansvar för service på svenska och för hemliknande boende för handikappade eller personer med funktionshinder ska splittras upp. Det skulle vara ett verkligt dråpslag mot den svenska servicen för handikappade. År 2014 träder lagen om valfrihet av vårdområde ikraft. Rörligheten och flexibiliteten förväntas därmed öka, men effekterna av denna lag hade inte heller beaktats i utredningen.

- ”Spola utredningen!” menade Astrid Thors och fick medhåll av publiken.

Nu gäller det för Sibbo att bevisa att kommunen, precis som hittills, ekonomiskt och effektivt kan handha sin sjukvård. Specialsjukvården kan fortsättningsvis köpas utifrån. Sibbos stora byggprojekt, det nya sjukhuset i Nickby, framskrider enligt tidtabell. Läkartjänsterna är lätta att besätta i Sibbo. Tid hos både läkaren och tandläkaren får man på några dagar, vilket inte alls är fallet i Helsingfors. Äldrevården på svenska fungerar bra, i Helsingfors däremot endast i några stadsdelar, enligt medierna. I Sibbo är socialvården redan integrerad med hälsovården, vilket Helsingfors inte ännu har genomfört och i Sibbo har vi inte många plumpar i barnskyddet.

I kort, Sibbo har ingenting att vinna på en tvångssammanslagning med Helsingfors vårdområde. Sibbo är redan nu en föregångare inom social- och hälsovården och får därför ofta besök av andra kommuners representanter.

Monika Zakowski
medlem i styrelsen för SFP i Sibbo rf