Om könsneutrala äktenskap!

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Vi lever i ett land med yttrandefrihet. Och det är helt på sin plats att vi diskuterar saker och ting som vi har olika åsikter om, och låter argumenten bryta sig mot varandra. Men då bör vi visa respekt för varandra, och argumenten bör vara sakliga.

Men den ton som Micaela Röman slår an i Bbl:s ledare den 27.2. är nog knappast det. Den verkar närmast ironisk (t.ex.”Den heliga familjen”), eller föraktfull emot den bibliska och kristna etiken, på detta område.

Men vi skall nog inte tala föraktfullt om den bibliska och kristna etiken. Vi njuter så många positiva effekter av dess påverkan i hundratals år, utan att vi ens tänker på det.

Det fick jag så tydligt illustrerat då jag för ett 30-tal år sedan besökte Tanzania i två och en halv månad. Och fick höra och se grymheter som är helt otänkbara i vårt land, som så länge varit påverkat av kristen etik. Det var som att komma till en annan värld.

Jag råkade inte höra den debatt som hänvisas till i artikeln. Men mitt intryck är nog inte att man "försöker tolka och tyda allt till det bästa”. Snarare det motsatta!

Jag tycker att det är en förvrängning av fakta att påstå att detta är att särbehandla minoriteter, att man kallar saker och ting vid dess rätta namn. Bibeln har i över 3000 år kallat det för äktenskap att en man och en kvinna ingår ett förbund som resulterar i släktets fortbestånd. Och den kristna etiken har de senaste 2000 åren sagt samma sak. Även naturen bekräftar detta. s.k.”äktenskap” mellan två män producerar inga barn!

Jag vill ge mitt erkännande åt Silvia Modig, som vuxit upp med sin ensamförsörjande mor, och ”trots familjekonstellationen” lyckats i livets kamp så att hon blivit ”en kapabel samhällsmedborgare”, som hon säger.

De där raderna huruvida vi har öst- eller västeuropeiska åsikter, verkar inte så övertygande. Sanningen avgörs inte av geografin. Inte ens av demokratiska majoritetsbeslut. Den som litet känner till historien vet att ibland kan majoriteten ha rätt, och ibland kan sajoriteten ha helt fel. Det är endast fakta som avgör. Fast självaste djävulen skulle komma och påstå att två gånger två är fyra, så skulle jag hålla med honom därför att det är fakta, så där litet skämtsamt sagt.

Kurt Allén
Borgå