Könsneutrala äktenskap

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Jämlikhet och rättvisa är populära termer att förespråka. De används i partisloganer, i internationella diskussioner och i de allra flesta av vårt samhälles medlemmars beskrivning av det ideala samhället. Alla är likvärdiga och ska behandlas lika inför lagen. Tills man kommer till frågor man känner sig obekväm med. Då slutar plötsligt principen att gälla, och man gömmer sig bakom en mask av trångsynthet och intolerans. Varför? Varför talar man emot sina egna ideal?
Ett internationellt parti, som vill göra världen rättvisare. En folkrörelse, vars mål är att skapa möjligheter för ett jämlikt Finland.
Människovärdet grundar sig på att man är människa, inte på det man gör eller kan. Människovärdet är bestående oberoende av kön, ålder, ställning, religion, födelsebakgrund och andra egenskaper eller livsval.

För oss viktiga saker är erkännandet av människovärdet, godkännandet av människors mångfald... viktiga saker för oss är mänsklighet och rättvisa.
Grunden för verksamheten är ärlighet, rättvisa, mänsklighet, jämlikhet.
Ovan nämnda citat, tagna från Samlingspartiets, Kristdemokraternas, Centerns och Sannfinländarnas webbsidor, uttrycker att dessa partier verkligen står för jämlikhet, rättvisa och alla människors lika värde.

Varför röstade då Anne Holmlund, Kari Tolvanen och Markku Mäntymaa från Samlingspartiet; James Hirvisaari, Arja Juvonen och Kaj Turunen från Sannfinländarna; Arto Pirttilahti och Ari Torniainen från Centern och Peter Östman från Kristdemokraterna mot en könsneutral äktenskapslag vid riksdagens lagsutskotts behandling av frågan?
En könsneutral äktenskapslag skulle låta par av samma kön ingå borgerliga äktenskap. Det skulle garantera alla vuxna medborgare något som för många tar för givet: ett statligt sigill på att deras förhållande är lika mycket värt som alla andras. Det skulle ge samkönade par samma juridiska rättigheter som ett olikkönat par i samma situation. Det skulle inte inskränka, hota eller försämra kvaliteten på olikkönade äktenskap.

En könsneutral äktenskapslag skulle sända ett budskap åt både de egna medborgarna, från minsta barn till äldsta åldring, och åt andra länder på ett internationellt plan. Budskapet om att alla människor är lika värda, oavsett vem de råkar älska, att diskriminering inte är okej, och att Finland är ett modernt land där vi värdesätter mänskliga rättigheter som denna.
Enligt FN:s konvention för de mänskliga rättigheterna är "alla människor födda fria och lika i värde och rättigheter", enligt Finlands grundlag är "alla människor lika inför lagen och enligt EU:s stadga för de grundläggande rättigheterna skall "all diskriminering på grund av sexuell läggning vara förbjuden".

Om vissa människor får ingå äktenskap, men andra inte, är detta inte diskriminering? Om man utgår från ett logiskt resonemang, blir svaret ett självklar ja:

1. Diskriminering innebär att man negativt särbehandlar en individ eller en grupp.
2. Diskriminering är fel och hör inte hemma i ett rättvist, demokratiskt samhälle.
3. Samkönade par har inte rätt att ingå äktenskap, medan olikkönade par nog har det.
4. Samkönade par blir diskriminerade
5. För att undvika diskriminering borde samkönade par ha rätt att ingå äktenskap.

Religiösa eller etiska argument har ingen plats i denna debatt. Att personligen anse något opassande enligt ens egen livsåskådning är inget belägg för att hindra andra människor från att uppfylla sina grundläggande rättigheter som inte i det minsta påverkar en själv. Medborgarna har rätt att slippa statlig inblandning i sin familjebildning och sina relationer.
När Kristdemokraterna gick med i regeringen, var ett av deras krav att regeringen inte skulle ta upp frågan om könsneutrala äktenskap under denna regeringsperiod. Enligt Kristdemokraternas riksdagsledamot Peter Östman står regeringen fast vid detta, och han hoppas att frågan får vila i resten av valperioden. Det ser dock inte ut att vara fallet. Trots att lagmotionen, med underskrifter av 76 riksdagsledamöter, nu blivit nedröstad, återstår fortfarande ett alternativ: ett medborgarinitiativ med minst 50 000 underskrifter.
I mars startar en kampanj, Tahdon 2013, vars mål är att åstadkomma just detta. Vi i FSUD, Finlands Svenska Unga Socialdemokrater, stöder de SDP-ledamöter som i riksdagens lagutskott röstade för ett könsneutralt äktenskap, och stöder därmed denna kampanj.

Rebecca Åkers,
FSUD styrelsemedlem