Tänk om i fråga om Borgby skolkök

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Bästa ledamöter av social- och hälsovårdsutskottet samt övriga beslutsfattare. Jag skriver till er med anledning av Sibbo kommuns social- och hälsovårdsdirektörs förslag att ändra Borgby skolas tillredningskök till ett utdelningskök från och med den 1 augusti 2013.


Vill först nämna att skolans personal inte har fått information om detta eftersom ärendet mig veterligen har varit till viss mån sekretessbelagt. Jag vet av egen erfarenhet och den info jag blivit tilldelad att det nuvarande tillredningsköket har fungerat mycket bra. Både bland personalen i Borgby skola samt bland eleverna har man tyckt att maten varit god och att det alltid funnits tillräckligt mycket. Ingen har någonsin blivit utan!

Jag ber nu utskottet om följande:

– Bordlägg ärendet till senare tidpunkt och be om mera specifik information

a) Hur har man räknat då man hävdar att skollunchens pris i Borgby skola är ca 40 procent dyrare än i större tillredningskök? I detta specifika fall försvinner ju inte lönekostnaden eftersom anställningen för Borgby skolas nuvarande kock fortgår. Be om HELA kostnadskalkylen.

b) Hur fungerar dagens tillredningskök jämfört med utdelningskök? Vilka föredelar och nackdelar finns det i respektive modell? Vad har man gjort i de fall elever blivit utan mat i utdelningsköken??

c) Det bör ordnas en föräldrakväll på Borgby skola där kommunens representanter är närvarande och informerar öppet om vad man vill åstadkomma med denna förändring.
Bjud in även någon representant för Marthaförbundet som ju har sakkunniga personer till förfogande.

d) Vilka faktiska kostnader finns nu och vilka blir kvar? Notera att intern penningöverföring inte nödvändigtvis innebär att något blir billigare för kommuninvånarna som ju i sista hand står som betalare för detta!

e) Varför har det hållits hemligt? Var är den öppenhet och transparens som kommunen "skryter" om att applicera i sitt beslutfattande?

f) Vad innebär det för Borgby skola att man övergår från att betala per tillredd portion till att betala per antal elever i skolan? Vilka ekonomiska och praktiska följder får detta? I andra skolor har det bland annat inneburit att elever blivit utan mat. Till dags dato har kocken i Borgby alltid kunnat ordna någon extra portion om det visat sig att maten har tagit slut innan alla elever fått mat!
g) Vem äger köket nu och vem äger det om det blir ett utdelningskök? Blir skolan kvar med hyreskostnader? Varför kan vi inte ha fler små tillredningskök. Kommunen kan fortfarande göra större "storköks" beställningar för att få ned priserna och maten kan både bli godare och mer näringsrik!

Slutligen vill jag påminna medlemmarna till det nyutnämnda social- och hälsovårdsutskottet att det nu finns ett ypperligt tillfälle att få mera ingående information om hur strukturen kring våra barns skollunch ser ut. Be tjänstemännen att även redogöra för hur många gram kött, grönsaker, frukt och bröd som en elev är berättigad till.
På senare tid har man varit otroligt snabba med att stänga skolor. Till och med lite för snabba! Gör inte om samma misstag nu. Ge oss föräldrar och eleverna i Borgby lite andrum och låt oss sitta ned och diskutera saken i lugn och ro!

 

Staffan Ahlberg
Ordförande för Hem och skola vid Borgby skola r.f.