Trafi slår in öppna dörrar

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Tack, Ingalill Tuomolin för sympati och snabb reaktion!

Vi kan dock inte helt skylla Trafiksäkerhetsverket (Trafi) för den situation våra små passagerarfartygsrederier råkat ut för.  I bakgrunden ligger vårt kära EU, som genom diverse direktiv tvingat Finland att ändra Sjölagen. Trafi har fått i uppdrag att ändra sina föreskrifter om fartygssäkerheten på insjö, i skärgård och till havs.

För den internationella sjötrafikens del regleras säkerhetsbestämmelserna av sjöfarts- organisationerna IMO och SOLAS. Beträffande inrikes trafik har Trafi rätt att utforma föreskrifterna enligt eget bedömande, dock så, att säkerhetsnivån i tillämplig nivå skall motsvara de internationella reglerna.

Kraven är anpassade efter fartygets storlek, passagerarantal och trafikområde. Det förefaller oss dock som om Trafi sneglat alltför mycket på grovsjöfarten! Vi vill gärna förbättra vår säkerhet, men inte in absurdum! T.ex. förstår vi att varje person skall ha en plats i en uppblåsbar flotte, men vi motsätter oss serviceintervall på ett år  det är kostsamt och framför allt omotiverat!

På något sätt förefaller det som om Trafi försöker slå in öppna dörrar. Det verkar som om man inte alls har beaktat olycksstatistiken! I insjö- och skärgårdstrafiken har mycket få allvarliga olyckor inträffat.  Det visar att säkerheten redan nu är mycket god.

I de nya föreskrifterna tillämpas en övergångstid på 2 - 4 år, vilket sprider ut kostnaderna. Trafi har också visat tillmötesgående såtillvida, att man har inbegärt konsekvensutredningar och lovat tillsätta arbetsgrupper för att behandla dessa. Man efterlyser enskilda fall där reglerna är tekniskt omöjliga att förverkliga eller oskäligt kostsamma.

Med 27 år i branschen förstår jag, att ett fartygs säkerhet beror på samverkan mellan intresserade redare som vill hålla sitt fartyg i gott skick, och en granskande (och rådgivande!) myndighet. Tidigare hette denna myndighet Sjöfartsverket, och med detta verk hade vi aldrig några problem. Vi hoppas och tror att samarbetet med Trafi skall bli lika givande!


Ingmar Gustafsson
Rederi Ab J.L. Runeberg
Styrelseordförande