Oberäkneliga myndighetsbeslut stryper skärgårdstrafiken

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

I Trafikfredag Bbl 8.2.13 får vi läsa Trafis nya giv att med rigorösa nya regler för säkerhetsbestämmelserna och ändringar i säkerhetsklassen som höjer skärgårdstrafikanternas (men inte Insjöfinlands) kostnader i upp till 100.000 euros klass.


T.ex J.L. Runeberg borde köpa 4 nya uppblåsbara flottar á 20.000 e/st till och utöka manskapet med ett halvt dussin utbildade sjömän enbart för att hantera livflottarna i händelse av totalhaveri. Detta i ljuset av att det i Finland under de senaste 100 åren inte sjunkit ett enda fartyg i kommersiell trafik med passagerare ombord i den finländska skärgården!
Och vadan då detta 231 sidiga nya regelverk mot kusttrafiken i Finland? Jo, för att  kryssningsfartyget Costa Concordias kapten medvetet bröt mot grundläggande säkerhetsskrifter och girade mot ön Giglio för att hälsa på sin fd. kollega!
Jag kan inte hålla med om ekonomipanelisten Carolus Reinckes bedömning i ”Min Morgon” att vi medborgare i Finland, då vi gör våra ekonomiska kalkyler kan förlita oss på att gällande myndighetsbeslut inte godtyckligt ändras med kort varsel.
Tvärtom kan det i statens budgetförhandlingar beslutas om stora skattehöjningar både i moms och inkomstbeskattning som minskar medborgarnas månatliga ekonomiska förutsättningar med flere hundra euro. Trafis nya bestämmelser är ett strålande exempel på hur utsatta vi är för godtyckliga myndighetsbeslut gjorda vid skrivbordet, utan någon som helst utvärdering av konsekvenserna. För att inte tala om att besluten överhuvudtaget gjorts. Tala om att skjuta mygg med kanon!
Finns det ingen självkontroll, eller nationalekonomiskt resultatsansvar, inom de myndigheter som har makten att skapa regelverk som raserar en hel näringsgrens förutsättningar att fortsätta sin verksamhet? Här gällde det nu Trafi, men likadana horribla och dyra regelverk som motiveras med hälsorisker finns det för hela den servicenäring som innefattar livsmedel.
Trafis vision är att Finland skall bli världens sjösäkraste land, ett i räckan av förtryckande visioner om att vara störst och bäst. Och dessutom skapar mastodonter som S och K, som kväver annan näringsverksamhet där de väller fram.

 

Ingalill Tuomolin
Borgå