Extra inkomster

Har sagt det förut, upprepar det gärna. Jag tror alldeles bestämt att jag lyckats få in barnet i familjen på världens bästa dagis. Barnet är mer än nöjt, går till dagiset med gott humör och personalen är fantastisk, både i förhållande till barnet men också till föräldrarna.

Inte alldeles sällan ställer dagiset till med något litet avbrott i vardagen som också välkomnar föräldrarna, det är traditionella mors- och farsdagsfester, vår- och julfester, men också utanför det får vi föräldrar vara med. Vi bjuds till exempel in till eftermiddagskaffen under vilka vi får delta i de lekar som pågår, alternativt kan vi haka på i något pyssel som skapas som bäst.

Det var under sådant eftermiddagskaffe tanken slog mig, där jag satt och målade "tegelstenar" i glittriga färger, allt för att det slott som ska byggas ska ha tillräckligt mycket byggklossar. Att det här ju är en strålande möjlighet för dagisar i ekonomiska trångmål, eller varför inte för någon som går och grunnar på en möjlig företagsidé.

Dagis för fullvuxna! Ett dagis som satsar på föräldrar som befinner sig mitt i det som på finska heter ruuhkavuodet (sv. brådisåren), ett dagis som erbjuder några timmar helt vanligt lugn och ro.

Medveten om att det inte är lugn och ro som är det gällande på de flesta dagisar, så vill jag ändå envisas. I dagens läge då många sitter i ett arbete i vilket man inte ser resultatet efter dagens hantverk sitter någon timmes pyssel väldigt bra. Tänk att få sitta och förvandla paffbitar till glittriga tegelstenar, hur terapeutiskt är inte det? Hur bra känner man sig inte då man målat extra fina tegelbitar?

Tänk att under några timmar få njuta av några timmar hederliga rutiner. In för gröt klockan åtta, ut på gården oavsett väder, in för lunch, lite middagssömn på det, upp för pyssel och mellanmål och sen ut på gården igen. Allt det här under ett vakande öga av den snälla, lugna och varma personalen.

Hur skönt låter inte det här? Ett koncept i vilket alla vinner, förutsatt att barnen inte är för stojiga, då. Eller föräldrarna, det är kanske de som skulle gå bananas?