BEVARA NATUREN. Mogenpört ös byaförening jobbar för att kommunen ska hålla kvar ett tillräckligt fritt och skyddat strandområde på Versö. Foto: KSF Medias arkiv

Byförening motsätter sig stora byggprojekt på Mogenpört

Pyttis kommun planerar en omfattande bebyggelse på Versö i Mogenpört. Ett utkast till delgeneralplan för området har funnits till påseende och Mogenpört ös byaförening är en av dem som protesterar mot planerna.

PYTTIS. I ett brev till kommunen skriver föreningen att planeringsarbetet bör avbrytas.

– Den här processen har pågått sedan 2008, säger föreningens sekreterare Johan Ståhl. Naturvärdena på Versö och Mogenpört är enastående, området kan inte planeras för en omfattande bebyggelse, det bör lämnas i sitt nuvarande tillstånd.

Föreningen poängterar också att utkastet till delgeneralplan strider mot den landskapsplan som är i kraft för Kymmenedalen.
Pyttis kommun planerar för en 22 500 våningskvadratmeter stor byggnadsrätt på Versö där man vill uppföra olika typer av fritidsbostäder och för hotell.

Mogenpört ös byaförening anser att särdagen i landskapet inte får äventyras. Turister kan lockas till området men då ska dragplåstret vara en orörd och obebyggd natur samt ett fritt strandområde. Den byggnadsrätt som kommunen eftersträvar är enligt föreningen helt överdimensionerad.