Sommaren knackar på dörren och förvånas över att vintern envist hänger kvar.

Våren segrade till slut över kung vinter

Våren gläds över att den långa vintern är slut och lägger sig till ro för natten. Då passar kung Vinter med sitt anhang på att stjäla rubinen.

Daghemmet Poco i Skräddarby har satsat utöver det vanliga på vårfesten i år. Med stöd från Svenska folkskolans vänner har man komponerat en egen musikal, sytt dräkter, målat dekor och hyrt festlokal respektive buss. Bakom genomförandet står Caro Keränen, ansvarig för musikundervisningen på daghemmet.
I går på eftermiddagen övade de 48 barnen för andra gången på scenen i föreningshuset Träskberga. Efter genrepet fanns rum för en kort paus, och därefter anlände festpubliken. 

- Alla barn har en roll i skådespelet, säger barnträdgårdsläraren Lotta Andersson. Men barnen har själv fått välja om de vill ha repliker eller en mindre roll.
Alla barn har också själv fått fundera på vilken roll de vill spela. På scenen finns de som representerar våren, vintern och sommaren, och några av skogens alla djur. De minsta barnen har klätt ut sig till troll och föreställer hösten. 

Janina Hörhammer är drottning Vår. Hon och de andra som valt att föreställa våren sveper in på scenen i gulgröna dräkter, glada över att den långa vintern äntligen är slut. Efter en lång dag går våren till en välförtjänt nattvila, och det är då kung Vinter med följe dyker upp på scenen och stjäl rubinen.
- Utan rubinen kan det inte bli vår, utan det blir evig vinter, berättar Janina Hörhammer om intrigen.

Barnen har själv deltagit i att sy dräkter och göra bakgrundsdekoren, som består av vackra landskapsvyer målade på lakan. Ugglorna har fjädrar i håret, sommaren pryds av blommor och i utkanten av scenen sitter den kloka bävern och en ekorre.

När morgonen gryr upptäcks rubinstölden. Vintern jublar, men våren är ledsen. Som tur står sommaren för dörren, och sveper in på scenen, förundrad över att det är vinter kvar. Sommaren har bråttom med alla sina bestyr och bestämmer sig för att hjälpa våren att återta rubinen. Ett litet tumult bryter ut mellan Kung Sommar och Kung Vinter, men då träder Drottning Vår emellan och undrar om inte alla kunde vara sams.

Kung Vinter avstår lite motvilligt från rubinen och alla barn stämmer upp i en rungande allsång för att fira våren.