Inte mycket finns kvar efter nattlig brand. FOTO: Evy Nickström

Radhusområde i fara under brand

BORGÅ. Hårda smällar och skrämmande ljud väckte grannarna vid Sydoststigen i Gammelbacka. Då stod lågorna redan höga från radhuset intill.

Halv två på natten gick larmet. Elden spred sig från den ena gaveln i radhuset med fyra lägenheter. Alla invånare kunde ta sig ut ur eldinfernot, som tog snabb fart delvis på grund av hård vind. Svarta rökmoln spred sig mot radhusen omkring och även de måste evakueras.
Räddningsverket första utmaning var att se till att elden inte spred sig till de omkringliggande husen. Närmaste grannen Kari Ilmonen var mycket orolig för sitt hem som ligger bara några meter från det ställe branden ser ut att ha startat.
– Min fru och jag vaknade av att det smällde och brakade. Först tänkte vi att någon sköt raketer, men då vi tittade ut såg vi att grannhuset stod i lågor. Då brann taket redan och röken stod svart.


Snabba reaktioner

En granne som är aktiv i frivilliga brandkåren gick runt och väckte folk i de kringliggande husen och Ilmonen och hans fru packade ner lite grejor och tog sig ut.
– Vi hade tur för vinden förde lågorna och röken bortåt. Annars skulle det troligen ha gått dåligt.
Ulla Strandberg bor i radhusen ovanom dit röken blåste.
– Jag vaknade av smällar och trodde först att Neste far i luften, eller att någon skjuter raketer. Sen såg jag ju att det brann och att luften var svart av rök.
I det skedet evakuerades invånarna och Strandberg packade ner det viktigaste, osäker på om hemmet var i fara eller inte. Sen var det bara att ringa systern och be om logi över natten, hem fick de komma först då branden var helt släckt och röken vädrats ut.


Panik lamslår

Rita Maja som också bor intill brandhärden står och tittar på förödelsen och går igenom nattens händelser. Hon är smått förvånad över hur panikslagen man kan bli då något sånt här händer.
– Jag kom inte ihåg alarmnumret, det är verkligen konstigt. Nu ska jag nog limma upp det nånstans så att det syns.
Disponent Anders Tallberg har tillsammans med disponentbolaget redan gjort försäkringsanmälan och informerat om vad som sker så gott det går. Huset var byggt i slutet av 70-talet och är så skadat att rivning väntar. Förödelsen inne är stor, av interiören i den värst drabbade lägenheten återstår bara förkolnade rester. De andra är svårt vattenskadade.


Krishjälp och evakuering

Kristina Huopalainen från stadens socialjour fick rycka ut för att hjälpa till med evakueringen i natt.

– Larmcentralen meddelar oss om det är fråga om större brand- eller bilolyckor. Sen väntar vi på räddningsverkets eller polisens meddelande för att rycka ut då läget medger det.
Den här gången åkte nattjouren iväg med buss eftersom det handlade om flera familjer som måste evakueras.
– Med fanns även krisutbildade från Röda Korset för att hjälpa till. Det mest akuta är att reda ut vilka som behöver övernattning och annat.
Den här gången övernattade fyra familjer i skyddshemmet, andra tog sig till släkt eller vänner. Ungefär genast inleds jakten på bostäder för de drabbade.
– Det brukar ordna sig rätt snabbt. Annan akut hjälp kan familjerna få via Röda Korset som kan bistå med kontanter och kläder och annat nödvändigt. Det kan ju hända att plånbok, bankkort och annat brunnit upp.
Som ett led i krishjälpen ordnades ett öppet diskussions- och informationsmöte för invånarna på området på Mariagården genast på eftermiddagen.
– Efter uppskakandehändelser är det normalt att de som var nära reagerar på situationen. Människor reagerar olika starkt, en del starkare än andra men det lönar sig att tala med andra om det man upplevt. Efter det är det lättare att själv bearbeta händelserna.