Asklagret ligger kvar åtföljt av en massa bråte.

Askupplag vid havet blev skrotplats

BORGÅ. Ett askupplag i Tolkis som borde ha varit täckt senast 2011 har nu förvandlats till en avstjälpningsplats. Den giftiga askan ligger med annat bråte för öppen dager.

Askupplaget mellan Slipudden och Skallholmen ligger helt öppet intill ett bostadsområde. Den enda varningsskylten som kan ses, är en skylt som säger att det är ett arbetsplatsområde och att obehöriga inte äger tillträde. Inne på området ser man täckta högar och bråte av olika slag, men även svarta högar som verkar vara otäckt aska.
– Så fort staden godkänt detaljplanen ska vi inom ett halvt år ha de 50 första båtplatserna i bruk, sa Ilkka Saarikoski från MRT-Kiinteistöt år 2006, då Bbl intervjuade honom.
Målet var att täcka området och bygga upp en småbåtshamn med 100 till 500 båt- och förvaringsplatser. Några stora båtar skulle området inte ta emot, eftersom ask- och lergrunden inte bär. Nu står stora arbetsmaskiner och lyftkranar på området som går på 6,5 hektar.
Vid mätningar av askan har man funnit höga halter av antimon, bor, molybden, zink och arsenik. Allt ligger på ett grundvattenområde och området vetter ut till havs. Aska på 23 000 ton från ångkraftverket i Tolkis dumpades hit mellan åren 1984-2000.
Området ägs och förvaltas av företaget MRT-Kiinteistöt Oy, som i en ansökan till Regionförvaltningsverket ansöker om lindring av tillståndsvillkoren. Bland annat anser företaget att villkoren för hur arbetet ska utföras är för stränga.
Byggnads- och miljönämnden hänvisar i sitt svar till Regionförvaltningsverket till en tidigare ansökan. Företaget har nämligen även tidigare försökt få förändringar i sitt miljötillstånd, ändringar som nämnden inte kunnat godkänna.
Nämnden ser inga orsaker till att lindra kraven på hur området ska städas upp.
– Hittills har områdets stängning och eftervård inte framskridit på det sätt och enligt den tidsplan som miljötillståndet förutsätter.
Nämnden konstaterar att stängningen av upplaget är allvarligt försenat och att företaget har lagrat upp jord, byggavfall, skrot, tunga arbetsmaskiner, containrar, båtar och annat material, som försvårar eftervården och minskar trovärdigheten i att projektet kommer att genomföras.
Miljöforskningschef Carita Forsberg-Heikkilä säger att staden inte har många verktyg att ta till för att få företagaren att följa miljötillståndet.
– Vårt primära krav är att askan täcks in och att området städas upp. Innan det är gjort borde företaget inte idka någon verksamhet där.
Nu använder företaget området som lagringsplats för tung utrustning, vilket man inte har tillstånd till.
– Risken med området är att gifter rinner ut i vattendragen, därför borde det åtgärdas.
Det är Närings-, trafik- och miljöcentralen som ska övervaka att miljötillståndet följs.
– NTM-centralen kan ställa villkoren för verksamheten och följs de inte så kan företagaren åläggas sanktioner.
Den processen kan bli lång om företaget överklagar.