Nu är bölderna mindre än då läget var akut. FOTO: Kristoffer Åberg

Varningarna om mjölk nådde inte fram

BORGÅ. En sexårig pojke fick obehandlad mjölk under några dagar. Sen blev han sjuk och orsaken är mjölken. Mamman vill varna andra för alla de risker som förknippas med mjölken.

Varför såg jag aldrig varningar? Varför skrevs det bara om de positiva effekterna av obehandlad mjölk?
Frågorna som mamman har efter att pojken blivit sjuk är många. Hon vill vara anonym för att skydda sonen, men vill gå ut och varna alla andra för mjölken.
– Vi hann köpa en burk på tre liter och den använde vi under tre-fyra dagar. Vi kokade varm choklad och använde den i kaffet. Och så gick det så här.
Pojken fick hög feber som pågick i sex dagar. Vid läkarbesöket fick de genast frågan om obehandlad mjölk.
– Läkaren frågade genast om vi druckit mjölken, så klara symtom hade han.
Lite ont i magen, stora, ömma bölder på benen och symtom som påminde om blindtarmsinfektion. Plågan är långvarig och kan inte behandlas på något sätt.
Diagnosen är smitta av yersiniabakterien som i värsta fall kan ge en kronisk ledsjukdom.
– Ingen vill att ens barn ska drabbas av något sådant, och skulle jag ha vetat om riskerna skulle jag aldrig ha köpt mjölken, säger den ångerfulla mamman.
Romantisk tanke
Hon konstaterar att hon och hennes man själva hör till den generation som i sin barndom druckit obehandlad mjölk.
– Vi hämtade mjölk direkt från grannens ladugård. Jag kommer ihåg att vi gjorde fil av mjölken och att vi drack den. Och inte kommer jag ihåg att vi skulle ha blivit sjuka.
Mamman fick ett flertal tips om mjölken från flera i sin bekantskapskrets.
– Att dricka obehandlad mjölk är lite av en modesak, lite romantiskt. Alla vill vara så ekologiska och naturnära som möjligt.
Varningarna har aldrig nått hennes öron och det är först nu efteråt som hon sökt reda på all den myndighetsinformation som finns om obehandlad mjölk.
– Ehec-bakterien som kan vara livshotande för barn, listeriabakterien som kan döda foster, orsaka missfall eller ge blodförgiftning till nyfödda.
Listan blir lång över de risker man tar med obehandlad mjölk.
Inte riskgrupp
Mamman konstaterar att konsumenterna uppmanas värma mjölken för att undvika risker, men som hon läst den så gäller det närmast riskgrupper.
– Jag upplever inte oss som tillhörande någon riskgrupp. Pojken är inte längre liten och han har varit frisk på alla sätt. Något fel är det med logiken eftersom det nu gått så att så många insjuknat här i Borgå.
En gång köpte familjen mjölken som nu kommer att finnas kvar i deras medvetande resten av livet.
– Sonen kan när som helst drabbas av ledsjukdomen. Den insikten måste finnas med hela tiden och den risken kommer att följa honom resten av livet.
Fler fall kommer
Nu har man konstaterat att nio personer i olika åldrar smittats av den obehandlade mjölken, men fallen kommer att bli fler.
– Alla som kommer på undersökningar för diffusa diarrésjukdomar borde låta testa sig med blodprov. Nu finns det ett mörkertal med smittade, men inom tre veckor kommer vi att ha fler fall, säger överläkare Hanna Telkki-Nykänen vid Borgå stads hälsotjänster.
När det gäller de smittade vill hon ge lugnande besked.
– Om de har drabbats av ledsjukdomen så upptäcks den vanligen genast. Man behöver alltså inte gå och vänta att den ska drabba i senare skede.
Angående varningarna på den obehandlade mjölkens burkar, säger hon att de är tillräckligt tydliga.
– Visserligen är varningarna rätt försiktiga. Men tillsammans med de varningar som rådgivningen ger föräldrarna, så är det nog tillräckligt.
Och rådgivningen varnar för den obehandlade mjölken och rekommenderar inte dess användning.
Telkki-Nykänen konstaterar att många ser mjölken som hälsobefrämjande och de måste ha full rätt att själva välja.
– Dessutom ska vi minnas att det finns många risker med våra stora robotladugårdar också. Det finns alltid inbyggda risker då man massproducerar livsmedel. Något kan gå på tok.
Går något på tok i de stora ladugårdarna och mjölken kommer så långt som till butikshyllan, ja då är det många som drabbas.