Drogrättegången pågår den här veckan och nästa vecka. FOTO: Lauri Asanti

Misstänkta för droghandel slingrade sig

Åklagaren yrkar på fängelsestraff för sex män som misstänks för grova narkotikabrott. Den huvudmisstänkte borde dömas till fängelse i sex och ett halvt år.

Med tanke på en sjunde åtalad yrkar åklagaren på ett villkorligt fängelsestraff medan den åttonde åtalade kan komma undan med dagsböter.
Målet behandlas i Östra Nylands tingsrätt den här veckan, och behandlingen fortsätter nästa vecka. Huvudsakligen rör det sig om grova narkotikabrott, narkotikabrott, grov utpressning och skjutvapenbrott.

Den huvudmisstänkte är en 46 år gammal man, numera bosatt i Stockholm, men med ett förflutet i Borgå. Mannen frigavs villkorligt i september men misstänks ha handlat med knark även medan han satt fängslad.

I höstas ska han ha haft med sig stora mängder mycket farliga droger till Borgå, som han har sålt, spritt och distribuerat. En Borgåbo, som upprepade gånger har erbjudit den huvudmisstänkte husrum, misstänks för medhjälp. Åklagaren anser att Borgåbon varit medveten om vad den huvudmisstänkte sysslat med när han uppehållit sig i bostaden. Den huvudmisstänkte ska ha förvarat sammanlagt 150 gram amfetamin i lägenheten, i olika repriser.
Dessutom har Borgåbon varit den huvudmisstänkte behjälplig på så sätt att han har varnat denne om polisen synts till i närheten av lägenheten när den huvudmisstänkte varit på väg med en leverans.

Ändrade utsagor

Båda två hördes i går av tingsrätten och deras vittnesmål stämmer illa överens med det som de uppgivit i samband med förundersökningen. Den huvudmisstänkte hänvisar till att hans tillstånd under polisförhören närmast kan klassas som psykotiskt, eftersom han av läkaren ordinerades stora doser lugnande och opiater.
Borgåbon ville till en början inte alls bli hörd i går, eftersom han enligt försvaret är förnärmad över nivån på förundersökningen. När åklagaren undrade varför han nu lägger fram en helt annan syn på händelserna svarade han att han inte gillade den polis som höll i förhören.

På farande fot

Den huvudmisstänkte har under hösten och till dess att han greps i januari, rest flitigt mellan Finland, Sverige och Estland. Ofta har han anlänt till Tallinn sent på kvällen och sejourerna har varit korta. Omvägen via Estland förklarar han som så att det blir billigare än direktflyg mellan Stockholm och Helsingfors.
I höstas ska han ha innehaft 400 gram amfetamin och metamfetamin som han har sålt till en annan man som riskerar ett tre år långt fängelsestraff. Mannen har sålt största delen vidare, men sparat 70 gram för eget bruk.

Mannen har i förundersökningen medgett att han i flera repriser har skaffat droger av den huvudmisstänkte.
Den huvudmisstänkte har också sålt en stor mängd droger till en person som han träffade på ett hotell i Helsingfors. Nästan hela satsen beslagtogs på hotellrummet följande dag.
I januari blev tre av männen – den huvudmisstänkte och två kumpaner - fast i Västra hamnen i Helsingfors när de anlände från Tallinn. De hade på sig 118 gram MDMA, motsvarande 1 300 ecstasytabletter. I gatuhandeln hade mängden varit värd över 15 000 euro.