Obehandlad mjölk måste värmas före den används. FOTO: Lauri Asanti

Sju personer har insjuknat i Borgå

BORGÅ. Sju personer i Borgåregionen har insjuknat efter att ha druckit obehandlad mjölk. Nu varnar hälsovårdsmyndigheterna för två olika bakterier.

Hittills har sammanlagt sju personer i Borgåregionen insjuknat i en tarminflammation som orsakats av Yersinia pseudotuberculosisbakterier. Tre av de insjuknade har också kampylobakteriesmitta.
– Vi har varit på vår vakt efter att försäljningen av obehandlad mjölk fick tillstånd, säger överläkare Hanna Telkki-Nykänen vid Borgå stads hälsotjänster. Tillståndet beviljades den 10.2 och redan den 22.2 kom det första samtalet om diarré.
För att kunna reagera snabbt har laboratoriet börjat använda snabba test.
– Vi har använt just snabba test om patienten har uppgett att de druckit obehandlad mjölk.
Den misstänkta smittkällan är mjölkråvara som intagits utan upphettning. Mjölkråvaran är förpackad av Uljaan Tilamaito Oy som nu har dragit tillbaka mjölken från butikerna. Även leveranserna av mjölkråvara har avbrutits för den tid som utredningarna pågår. Mjölken har sålts i Östnyland samt i huvudstadsregionen.
– Vi vill inte gå in för förbud, men vill nog varna konsumenterna för riskerna med obehandlad mjölk. Gravida kvinnor och andra riskgrupper har vi däremot rekommenderat att de inte ska dricka obehandlad mjölk.
Hanna Telkki-Nykänen uppmanar alla som drabbas av diarré att ta ett test. De två bakterierna som man hittat kan ge en liten grupp individer en ledsjukdom som inte går att bota.
Mjölkråvara från Uljaan tilamaito ska antingen returneras till affären eller före användning upphettas enligt anvisningarna på förpackningen. Mjölken får inte drickas utan upphettning.
De vanligaste symtomen av Yersinia-smitta är feber, diarré och magsmärta som påminner om blindtarmsinflammation. Smittan kan också orsaka symtom i leder samt utslag på huden och i synnerhet kombinationer av symtomen. Inkubationstiden efter smitta är ungefär en vecka (2 – 25 dygn). Symtomen kan pågå i några dagar eller upp till flera veckor. Symtomen försvinner oftast utan läkemedel. Överföring från människa till människa är sällsynt.