Postutdelningen drabbas av uppsägningar och det kan betyda förseningar. FOTO: Kristoffer Åberg

Postiljonerna väntar på besked om uppsägningar

BORGÅ. Itella ska spara och nu är det postiljonerna som drabbas. Det kommer att drabba utdelningen tror de anställda.

Det här veckoslutet är tungt för postiljonerna för på måndag kommer beskedet om uppsägningar.
– Nu funderar alla på om de har sitt jobb kvar och vem som blir uppsagd, säger huvudförtroendeman Piia Willberg.
Hennes dagar har varit hektiska för stämningen inom Itella är inte bra. Ingen av de postutdelare som Bbl talat med vill ställa upp för intervju. Men alla säger ungefär samma sak; man är rädd för att förlora jobbet, och tar inga risker genom att säga något offentligt.
– Det blir en radikal förminskning av postiljonernas antal. De anställda är upprörda och oroade, för de kan inte förstå hur de som blir kvar ska klara av utdelningen efter uppsägningarna, konstaterar Willberg.
Var sjunde utdelare ska sägas upp och då även Itella är inne i en stark reducering av personalen när många går i pension, så kommer den sammanlagda minskningen att innebära stora förändringar.
– Utdelningsdistrikten är redan nu stora, en postiljon kan ha 600-700 hushåll på sitt ansvar. Nu kan det bli så att de får 200 till. Jag tror inte att de klarar av det.
De unga får gå
Inom Itella har man fattat beslutet att det är de som senast fått anställningar, eller som har visstidsavtal som blir uppsagda. Det innebär att det är de unga som sitter löst.
– Att dela post är fysiskt tungt och slitsamt. Man ska verkligen vara i trim för att orka. Då de unga och friska sparkas, så innebär det att de äldre ska ta på sig mer jobb.
I Borgå är åldersstrukturen hög och här finns många som är sjukskrivna.
– De som gör upp rutterna och planerar utdelningen är alla långt från verkligheten. De känner inte till hur jobbet görs i praktiken.
Planer från ovan
Piia Willberg konstaterar att den lokala arbetsledningen är mellan barken och trädet. De kan inte påverka läget och funderar säkert på om de själva har jobb i framtiden, ifall de misslyckas i sitt jobb.
Orsaken till uppsägningsbehovet är de ständigt minskade postvolymerna.
– Vi vet ännu inte hur många som får gå här i Borgå, säger serviceförmannen Teppo Vuojärvi.  I detta skede vill han inte spekulera i antal.
Vuojärvi är garvad och har själv drabbats av ett flertal samarbetsförhandlingar.
– Stämningarna är som den brukar vara vid samarbetsförhandlingar. Det är klart att en sån här process påverkar allas humör.
Han hoppas ännu att rutterna ska vara så bra planerade att man lyckas med att dela ut posten.
– Vi kommer att vara tvungna att ta in tillfällig arbetskraft till exempel då någon insjuknar. Det görs i främsta hand genom att vi har rätt att ta inhoppare eller genom att de som delat ut morgonposten gör extra turer.
Krångel ska bokföras
Piia Willberg konstaterar att arbetsgivaren inte kan förutsätta att de anställda gör övertid.
– Ingen kan tvingas till det. Men jag vet ju att de anställda är så engagerade och ansvarsfulla, att de gör vad som helst för att få ut posten. Det är den gamla stammens anställda, jobbet är en hederssak.
Det är också orsaken till att stämningen inom Itella nu handlar om sorg och ilska.
– Och rädsla och stress över hur man ska klara av jobbet om man blir kvar.
Många har meddelat att de tar emot det avgångspaket som Itella erbjuder sina anställda. Det innebär att de själva mot en ersättning säger upp sig och lämnar bolaget frivilligt. Men trots det räknar man med att det är närmare 500 som på måndag kommer att sägas upp runtom i landet.
Redan efter påsken ska de nya rutterna tas i bruk. Och Willberg räknar med att om problem uppstår, så kommer det att synas redan i maj.
– Om utdelarna inte räcker till, så kommer veckotidningarna att drabbas först. De kan då komma en eller två dagar för sent i postlådan.
Postutdelningen är lagstadgad och Kommunikationsverket kommer att följa med hur Itella klarar av sitt ansvar. Klagomål då postlådan är tom, ska alltså riktas dit.