Arkitekt Lauri Rissanen har gjort ritningarna för huset. FOTO: Kristoffer Åberg

Snart stiger nytt upp på Frysarns tomt

BORGÅ. På måndagen inleddes rivningen av de gamla byggnaderna på Frysarns tomt i Gamla stan. Vid midsommartider nästa år ska de nya husen stå klara.

Tomten uppe på backen ett stenkast från Frivilliga brandkårens ståtliga hus är unik. Här mitt i Gamla stan ska ett seniorhus i två våningar byggas på tomten som fått namnet efter sin legendariska korvförsäljare "Frysaren".
– Anpassat till sin miljö, definierar arkitekt Lauri Rissanen då han står och ser hur tomten börjar ta form.
Det kryper ändå fram att arkitekten gärna hade sett en annan färgsättning än den "varmt grå"  som fasaden nu ska få. Han hade velat ha en rödmyllefärgad fasad, men fick böja sig för åsikterna inom "Arbetsgruppen för bygglov i Gamla Borgå".
Träfasaden får rytm genom de stora inglasade balkongerna, allt är noggrant övervägt och resultatet av en lång process intygar han.
De som reserverat lägenheter har kunnat påverka ritningarna och det kommer att vara möjligt även fortsättningsvis.
Det är Konsve Oy med Mikko Broberg i spetsen som bygger seniorhuset. Och projektet verkar ha vind i seglen, trots ekonomiskt svåra tider.
– Ett sånt här projekt påverkas inte så mycket av konjunkturer, konstaterar Broberg.
De som har pengar att sätta på en lokal här, har det oberoende av hur ekonomin svänger.
Dyrt med bra läge
Själva marknadsföringen av bostäderna startar först nu, men byggandet kommer igång eftersom intresset och reservationerna är så många att man vet att projektet går att ro i hamn. Några protester mot rivningen har inte heller höjts.
– Husen på tomten var i så eländigt skick att enda lösningen var att dra omkull dem, konstaterar Broberg.
Husen har inhyst en mängd olika verksamhet, här har man gjort både möbler och likkistor och i något skede fanns här en bilverkstad.
Lägenheterna är inte billiga, priset ligger vid cirka 5 000 euro per kvadratmeter. Broberg konstaterar att priset på "den sista lediga tomten i Gamla stan" inte var låg, och byggkostnaderna kör upp priserna.
– Det är dyrt att bygga på en så trång tomt som den här. Det krävs specialarrangemang och extra hänsyn.
Museiverket gräver
Tvåvåningshuset ska ha bilparkering i källaren och det innebär att man kommer att gräva sig ner tre meter. Det innebär att Museiverket visat intresse för projektet.
– Museiverket kommer först att gräva ut en bit av tomten för att se om de hittar något av värde, konstaterar Lauri Rissanen.
Den stora grävmaskinen gör ett precisionsjobb och sorterar trä, metall och sten i olika högar. Avfallsavgifterna blir för dyra om materialet inte sorteras.
Lauri Rissanen harmar sig över att ingen i Borgå längre tar hand om rivningsmaterial.
– Efter att återvinningen av byggnadsmaterial i Borgå stängde så är tillvaratagande av allt värdefullt som gamla fönster och dörrar helt beroende av privata initiativ. Det är en skandal i en stad med ett så gammalt byggnadsbestånd. Rena rama katastrofen.
Nu verkar någon ändå ha tagit vara på tegel, fönster och dörrar. Men kvar finns ännu en liten hög med rödtegel och Rissanen slinker in genom stängslen och visar upp en sten.
– Titta så fin, enormt stor. Sorgligt om de åker till avstjälpningen.