Foto: Kristoffer Åberg. Byggnadsarbetena på A-bostäders passivhus vid Pepotbågen inleddes i augusti. Nu är taken på och arbetena i full gång inne i husen. I höst skall de vara klara.

A-bostäders passivhus lockar hyresgäster

Vintern har varit bra för dem som jobbar med A-bostäders passivhus. De skall vara färdiga till hösten, och intresserade får ansöka om bostad någon gång i sommar.

BORGÅ. Någon gång närmare sommaren kommer Borgå A-bostäder att börja ta emot ansökningar till de nya passivhusen som byggs på Pepotbågen, berättar fastighetschef Teppo Riski.
– Vi får förfrågningar mer eller mindre varje vecka nu, säger han, men det är ingen idé att nu sätta sig på kölista, för vi har ingen sådan. Vi anmäler nog via tidningarna när det är dags.
De fem passivhus som byggs vid Pepotbågen har alltså väckt intresse, och kanske med rätta. Riski säger att det är det första stora passivhusprojektet hittills i Finland, och samtidigt förstås A-bostäders första.
I de fem husen som nu byggs blir det sammanlagt 40 hyreslägenheter. Tio av dem är fyrarummare på 90 kvadratmeter med kök och bastu, 30 är 2-rummare på 50 kvadratmeter. Även de mindre lägenheterna har alla bastu.
Gavellägenheterna får kaminer som via luftkanaler i golven också ger golvvärme till rummen, annars får husen största delen av värmen via effektiv värmeåtervinning från ventilationen och via den värmeenergi som strålar ut från människorna och hushållsmaskiner i lägenheterna. Elbatterier ger sedan den tilläggsvärme som eventuellt kommer att behövas. En del värme tas in som jordvärme, i form av föruppvärmning av ventilationsluften, men samtidigt kan det systemet hjälpa till att kyla av lägenheterna under de varmaste sommardagarna.
– Det här betyder att hyresgästerna här får en chans att själva påverka sina energikostnader, säger Riski.
Bygget av de fem husen startade i augusti, och redan nu har man taken på och har börjat jobba med inredningen. De byggs upp av små byggelement i ett styroxliknande material, och bygget går som ett byggklossbygge. Sedan fylls håligheterna i elementen med armeringsjärn och betong, och i vår skall husens ytterväggar rappas och få sin slutliga yta och färg.
– Enligt entreprenadavtalen skall husen stå klara i höst, men det är klart att vi försöker få dem klara så fort som möjligt.
Hela byggprojektet går lös på 6,6 miljoner, och Teppo Riski säger att A-bostäder har lyckats spara en hel del genom att dela upp projektet på flera delentreprenader. Det har också gjort att mindre företag har kunnat komma med och tävla om entreprenaderna.
– Därför har vi också ett par Borgåföretag med i projektet, och det är ju bra, för då stannar pengarna också i Borgå och Borgå får skatteintäkter.
Nu har A-bostäder också inlett arbetet med att få bygglov för grundrenoveringen av två hus vid Joukahainenvägen i Vårberga. Den här renoveringen blir så omfattande att husen i tur och ordning kommer att utrymmas.
– Varje trappa skall få hiss, säger Riski. Samtidigt gör vi en total rörrenovering och elsanering i husen och till sist skall gårdsplanerna byggas om.
Köken och badrummen förnyas, och husen får tilläggsisolering på utsidan och med det också ny fasad. Fönstren är sedan tidigare bytta mot modernare mera energisparande fönster.
A-bostäder har inte ännu bestämt när hela projektet inleds, men tidigast blir det någon gång på sensommaren. Först skall byggloven vara klara, sedan är det dags för en entreprenadrunda.
– Det tar nog minst ett halvår ännu innan vi kommer igång, och då är vi ju framme i juli.