Foto: Kristoffer Åberg

Inneluftproblem i Gammelbacka skola

BORGÅ. Ortsborna kämpar för sitt skolhus, men en pinfärsk konsultutredning visar att det finns mikrober i Gammelbacka skolas golvkonstruktioner. Nu granskas problemet närmare.

En del av personalen har fått oroväckande symptom och skolan ska nu stänga ett klassrum.
– Personalen har gjort anmälan till Borgå lokalservice som utrett saken inledningsvis, säger lokalitetsdirektör Börje Boström som fick resultatet av undersökningen på tisdagseftermiddagen.
Han förklarar att man hittat mikrober i vissa golvkonstruktioner nära gymnastiksalen. Liknande konstruktioner finns ändå på andra håll i byggnaderna och de har inte kollats.
– Därför har vi tillsammans med affärsverket i snabb takt fattat beslut om en tilläggsutredning. Materialprover ska tas från flera platser och därefter ska de odlas. Resultat väntas om tidigast en månad.
Misstankar förekommit
Enligt Boström ar det en längre tid funnits misstankar om att det möjligen finns konstruktioner i skolan som kan föranleda problem.
– Vi har haft byggnaden under uppsikt.
Det är ändå första gången så här alarmerande rapporter presenterats.
Utbildningsdirektör Rikard Lindström är glad för att lokalitetsledningen tar saken på allvar och reagerar omedelbart.
– Förhoppningsvis avslöjar tilläggsundersökningen inga riktigt stora problem med inneluften, utan bara sådana som tillfälligt kan lösas tills vi har en ny skola.
Han är inte direkt överraskad av dagens situation eftersom man känt till att en del av skolans personal misstänkt att deras symptom har med inneluften att göra.
Baracker sista utvägen
Om läget visar sig vara så allvarligt att skolan måste utrymmas ser Lindström ingen annan lösning än baracker.
Enligt nuvarande planer ska det byggas en helt ny skola i Tolkis, dit också Gammelbacka skolas elever flyttas hösten 2016. Stadsfullmäktige har ändå inte sagt sista ordet och det förs en seg kamp för att den nuvarande skolan ska få leva kvar.
I konstruktioner som permanent eller med jämna mellanrum blir fuktiga och på ytan till sådana konstruktioner växer mikrober. Det handlar om mögel, jäst eller bakterier, konstateras det på tillstånds- och tillsynsverket Valvira.
Orsaker till mikrobhärdar i en bostad är i allmänhet fuktskada. Om en mikrobhärd inte avlägsnats, kan den förorsaka sanitär olägenhet ännu efter det att byggnadsmaterialet torkat eller torkats. Därför måste fuktskador omedelbart åtgärdas och orsakerna till skadorna elimineras. Typiska symptom hos människor som exponerats för mikrober är irritationssymptom i ögonen, på huden och i andningsvägarna, särskilt nattlig hosta och feber. Symptomen blir i allmänhet lindrigare eller försvinner när exponeringen avbryts eller upphör. På grund av exponeringen kan det också förekomma upprepade infektioner i andningsvägarna och långtidssjukdomar såsom astma kan uppstå. Exponering har konstaterats öka risken för bihåleinflammation och bronkit.
Förlorar rösten
Gammelbacka skolas rektor Anders Vikström säger att två personer hittills reagerat på inneluften.
– De förlorar rösten helt och kan inte gå in i ett av klassrummen. Det måste därför stängas.