Foto: Kristoffer Åberg

Vårberga skola nästa på fallrepet

BORGÅ. Bildningsnämndens beslut räddar Saxby skola, åtminstone för en utredning. Också när det gäller de södra delarna vill man skynda långsamt.


Bildningsnämnden kunde, efter några omröstningar, på tisdagskvällen samla en majoritet bakom förslaget att man skjuter upp stängningen av Saxby skola, fäster speciell uppmärksamhet vid att utveckla, skola, förskola och dagvård som ett möjligt bildningscenter i de södra delarna av staden och att stänga Vårberga skola.
Av de ursprungligen stängningshotade Gammelbacka, Kråkö och Saxby är det på det här sättet bara Gammelbacka som inte berörs av det tillägg till skolnätsrapporten som bildningsnämnden med rösterna 8-2 godkände.
För tillägget, som föreslogs av Catharina von Schoultz, SFP, röstade också Simon Kaustell, SFP, Nina Uski, Saml, Markus Hammarström, SDP, Juha Jokinen, SDP, Tim Karike, SFP, Anne Korhonen, Cent och Joakim Lybeck, Gröna.
Mot tillägget röstade Juha Kittilä, Saml, och Marianne Korpi, SDP.
Kittilä föreslog, understödd av Uski, att bara Strömborgska skolan och Västra enhetsskolan skulle planeras enligt skolnätsrapporten, medan hela resten av rapporten skulle beredas på nytt tillsammans med finska skolnätet, småbarnsfostran och andra stadiets utbildning. Kittiläs förslag förlorade mot von Schoultz med 7-3.
Nu går nämndens förslag till stadsstyrelsen som beslutar om budgeten på måndag. Stadsfullmäktige håller sitt budgetmöte 13 november.
Inga besked
I Vårberga har varken skolans rektor Niklas Läckström eller Hem och skolas ordförande Camilla Björkell ännu på onsdagseftermiddagen fått höra att deras skola är hotad.
– Naturligtvis vill vi behålla vår skola, säger Björkell. Det var ju inte så många år sedan vi fick också klass fem och sex i Vårberga skola. Det är bra, speciellt för de yngre barnen, att ha en skola som ligger nära. Vi är mycket nöjda med vår skola.
Läckström har inte informerats om bildningsnämndens beslut.
– Jag har suttit i en liknande situation tidigare, när Svartså skola drogs in. Jag är ganska nollställd.
– Oberoende av hur och när så måste besluten göras. De svenska skolorna fungerar i dag i eländiga fastigheter. Det är bara att gå vidare.
Läckström säger ändå att Vårberga skola är en fungerande enhet och elevunderlaget är stabilt.
När man inledde arbetet med skolnätsrapporten var planen att reservera ett utrymme för 80 svenska elever i den blivande Skaftskärrs skola. Då ansågs det vara viktigt att det finns en svensk skola också i närheten av stadens största inflyttningsområde.
Kvaba behöver elever
Enligt Catharina von Schoultz motiveras förslaget att dra in Vårberga skola av att Kvarnbackens skola behöver fler elever.
– Det var meningen att en del av Saxby skolas elever skulle flyttas till Kvaba. När vi nu föreslår att Saxby skola ska få leva kvar måste vi hitta andra elever att placera i Kvaba.
Det finns inga hållbara argument för att bevara Gammelbacka skola.
– Vi kan inte ha tre svenska skolor, Gammelbacka, Tolkis och Västra enhetsskolan, på så kort avstånd från varandra, säger von Schoultz. Och Tolkis ligger helt enkelt bättre till än Gammelbacka. Jag förstår att det är smärtsamt för föräldrarna i Gammelbacka. Om vi hade hur mycket pengar som helst kunde vi ha många små närskolor med fullständig utrustning. Men vi har inte tillräckligt med pengar.
Bildningscentrum
von Schoultz vill nu att man börjar planera för ett blivande bildningscentrum i norr, där Saxby skola kunde ingå, tillsammans med Tuorilan koulu och Kerkkoon koulu.
I söder behövs det mera tid att planera och fundera.
– Kanske där också kunde finnas ett bildningscentrum, säger von Schoultz. På finska sidan finns Epoon koulu med bara femtio elever, vi kunde få synergier. I mån av möjlighet ska vi satsa på skola, dagvård, eftis och förskola, allt på samma plats.
Skärgården måste få särbehandling, anser von Schoultz.
– Kanske vi kan bevara både skolan i Grännäs och skolan på Kråkö? Man måste kunna leva i skärgården. Staden kan inte använda skärgården som ett trumfkort och turistfälla om det inte ges kommunal service åt skärgårdsborna.