Brandstationen i Nickby är i dåligt skick. Foto: Amanda Bieber

Räddningsverken går över kommungränserna

NYLAND. Hela Nyland ska beaktas som en helhet när räddningsverken i framtiden planerar för nya brandstationer.


En färsk rapport om brandstationernas framtida placering i Nyland innebär inte några dramatiska förändringar för Östra Nylands räddningsverks områdes del.
Det säger räddningschef Peter Johansson.
– I framtiden ska man glömma bort de kommunala gränserna och placera brandstationerna där de bäst betjänar sin omgivning, i alla nyländska kommuner. Vid alla stationsbyggen ska man involvera också grannkommunerna.
– För Östra Nylands del blir det ändå inga större förändringar.
Brandstationen i Nickby fungerar nu i bristfälliga utrymmen. Eftersom Kervo och Tusby planerar en gemensam brandstation, nära kommungränsen, betyder det att det i framtiden kommer att ta litet längre tid för utryckningsfordonen att nå fram till Sibbo, jämfört med situationen i dag när det finns en räddningsstation i Kervo, nära Sibbogränsen.
– Vi borde få en ny station i Nickby, men det är kommunen som bygger och som bestämmer när det finns tillräckligt med pengar för en investering, säger Johansson.
Räddningsverket, eller alla östnyländska kommuner tillsammans, betalar sedan hyra för stationen. Man räknar med en avskrivningstid på 20 år.
1,5 miljoner invånare
Stig Granström vid Västra Nylands räddningsverk har lett arbetsgruppen som har utformat rapporten om var Nylands och Helsingfors brandstationer borde finnas.
– Det viktiga är att vi helt bortser från de kommunala gränserna, säger Granström. I stället ser vi till behovet.
– Utredningen gäller för området mellan Hangö och Lovisa, där det bor 1,5 miljoner invånare. Vi hoppas att rapporten inte ska bli en engångsföreteelse, utan en fortlöpande process.
Det finns redan ett tio år gammalt samarbetsavtal om hur man ersätter kostnaderna när utryckningsfordonen går över gränserna.