Festsalen i Östanåparken tas i bruk under år 2014.

Grytlocksmetod i Sibbo

SIBBO. Ett hårt tryck att få ner kostnadsökningen är nu regeln i Sibbo. Osäkerhetsfaktorer grumlar ändå siktet.

Ingen panik, ingen tvärbromsning, men nog en kostnadsmedvetenhet som ska hålla efter några år av stora investeringar. Så kan Sibbos budget för 2014 och de närmaste åren sammanfattas.

– Vi har hållit en väldigt hård disciplin på kostnaderna, men vi är inne i en period av snabbt byggande. Investeringsnivån ligger därför omkring 5-6 miljoner över en hållbar nivå, konstaterar kommundirektör Mikael Grannas som hoppas att man år 2016 nått en hållbar nivå.

– Vi sätter bromsen på.

Sibbo kommun har haft goda år men gör nu ett underskott på cirka fyra miljoner. Trots det håller man skattenivån på nuvarande nivå även nästa år. Styrelsen som godkänt kommundirektörens budgetförslag kom inte med några ändringar i linjedragningarna.

– Det var synnerligen lätt att klubba igenom budgetförslaget, säger styrelseordförande Ari Oksanen (Saml).

Han säger att det troligen är första gången som man inte ens behövt rösta.

– Det beror antagligen på att kostnadsmedvetenheten är stor, man vet att ekonomin i landet överlag är dålig.

Många osäkerhetsfaktorer

Sibbo kommun har haft samma problem som alla andra kommuner att göra en prognos för framtiden.

– Osäkerhetsfaktorerna är många. Vi vet hur mycket statsbidragen sänks 2014, men vi vet inte hur mycket de sänks åren där efter. Vi vet att man ska minska på kommunernas uppgifter, men vi vet inte hur, konstaterar Grannas.

Budgeten och en två miljoners inbesparing fick man ihop bland annat genom att flytta på byggstarten för centralköket med ett år och skjuta på byggstaren för det nya skolcentrets gymnastiksal.

– Det kommer att ta omkring tre år att bygga Sibbos hjärta, om ekonomin repar sig snabbt hinner vi reagera och ta beslut om gymnastiksalen.

En uppskjutning av centralköksbygget innebär att kommunen får fortsätta köpa färdigmat ett år längre än tänkt.

Inom social- och hälsovårdsbudgeten måste ännu en inbesparing på omkring 800 000 hittas, vilket ingen tror att kommer att vara lätt.

Östanåparkens festsal tas i bruk

De stora investeringarna nästa år är just byggstarten på skolcentret i Nickby och färdigställningen av hälsocentralen.

Kommunen har även budgeterat 0,5 miljoner för Östanåparkens festsal.

– Tanken är att redan under nästa år ha festsalen i invånarnas användning, säger Grannas.

Som bäst funderar en arbetsgrupp på salens kommande funktioner och de ska presenteras ännu i år.

Sibbo ska även satsa dubbelt mer på markinköp och har budgeterat 2 miljoner för år 2014.

– Staten uppmuntrar privata markägare att sälja till stat eller kommun genom att slopa försäljningsskatten nästa år.

Orsaken är att man vill försnabba bostadsbyggandet i bland annat huvudstadsregionen. Sibbo hoppas under året kunna köpa upp mark närmast i Söderkulla intill det kommande Sibbesborgområdet.

– Vi är närmast ute efter mark för bostadsbyggande och arbetsplatsområden kring motorvägen och  omkring Kalkstrandsavtaget, med tanke på Sibbesborgområdet.

Ett kort har Sibbo i bakfickan och det är försäljningen av mark i anslutning till Bastukärr och SOK:s logistikcentral. Då beslut kommer från Högsta förvaltningsdomstolen i fråga om besvär, så klirrar 6-7 miljoner euro i kommunkassan. Det förändrar igen bilden av kommunens ekonomi.

En liten seger har Sibbo även vunnit i dragkampen om kostnader med Helsingforsregionens trafik. Kommunen har betalt in en högre summa än man ansett skälig under flera år. Nu fick man en sänkning på omkring 300 000 euro på summan som ligger vid cirka 1,7 miljoner per år.