Tapani Henkola och Dan Högström kan snart slutföra sitt projekt. FOTO: Theo Skogberg

Pernå vattenandelslag lyckades - snart rinner vattnet

LOVISA. Trots alla olyckskorpar och all motvind så kan Pernå skärgårds vattenandelslag nu pusta ut: sexmiljoners projektet är i hamn och snart rinner det vatten i stamnätet.

På fredag öppnas kranarna och vattnet ska flöda i testsyfte. Om en månad kommer de första hushållen att få Lovisa vatten i sina rör.
– Vintern kommer, det blir brått, säger entreprenör Markus Blomqvist.
Hans företag har skött hela projektet och grävt ner cirka 84 kilometer stamrör. Sammanlagt är nu 300 hushåll anslutna till nätet och andelslaget räknar med ungefär tio nya anslutningar per år, så att man år 2020 ska vara uppe vid 378.
– Allt fler ansluter sig nu då de ser att grannen gjort det och att det fungerar, säger andelslagets styrelseordförande Dan Högström.
Det är med uppenbar lättnad som andelslagets ansvariga redovisar för projektet som startade 2001.
– Det har många gånger varit motigt och visst har vi under vägens gång undrat över det motstånd vi mött.
Högström säger att de största dubierna har gällt misstankar om tvång.
– Folk trodde att de ska bli tvungna att ansluta sig och motsatte sig därför.
Vattenandelslaget svarade genom att ordna massor av informationstillfällen.
– Vi har varit på marknad varje veckoslut, vi har en hemsida, vi har gett ut regelbundna informationsblad - men ändå tycker man att vi inte informerar tillräckligt.
Att projektet lyckades beror enligt Högström på att man gjorde en noggrann projektplan och att man var noggrann med att inte vara för optimistisk.


Välskött projekt med stöd
Diskussionen om tvång har nu ersatts av en diskussion om rätten till rent vatten och Pernå vattenandelslag kan nu dessutom bevisa att projektet är välskött via reda siffror.
– Vi utgick från början från att vi skulle vara så stor aktör som möjligt för att bli tagna på allvar. Det var ett sätt att få både NTM-centralen och Lovisa stad bakom projektet.
NTM-centralen meddelade redan tidigt att de stöder planerna och likaså gjorde staden. Sammanlagt handlade stödet om 1,3 miljoner euro och en borgensförbindelse för ett lån på 2 miljoner.
– NTM-centralen påpekade att det handlar om ett av Östnylands största miljöprojekt - och det var naturligtvis väldigt viktigt för oss.


Lägre anslutningspris
Att ansluta en fastighet kostar nu omkring 12 000 euro då genomsnittspriset i landet ligger vid 16 000.
I området som ofta har problem med både höga uran- och radonhalter har egna brunnar också blivit dyra, många har varit tvungna att investera i specialfilter för att alls kunna använda vattnet.
Dimensioneringen på stamnätet räcker för omkring 1 000 anslutningar och vattnet kommer från Lovisa vattenverk som nu gräver ner stamnätet mellan Rönnäs, Pernå kyrkoby och Lovisa. Avloppsvattnet kommer att tas om hand av avloppsverket i Lovisa, förutsatt att man får alla avtal med markägarna. Enligt planen ska även avloppsnätet vara klart sommaren 2014.
– Nu gäller det bara för fastigheterna intill stamnätet att koppla upp sig, konstaterar Högström.
Fastighetsägarna kan använda sig av hushållsavdrag för själva grävarbetet, medan själva pumpen kommer via andelslaget.