Foto: Kristoffer Åberg

Försenat bolag för hyresbostäderna

BORGÅ. Först om ett drygt år kan det nya bolaget för Borgå stads hyresbostäder inleda verksamheten.


Enligt Borgå stads bostadspolitiska program borde ett nytt bolag för alla av stadens ägda hyresbostäder redan ha grundats och planerna var att bolaget kunde köra i gång den första januari 2014.
Så blir det ändå inte.
– Det är vårt fel, vi har haft så mycket annat akut att syssla med under den senaste tiden, säger lokalitetsdirektör Börje Boström. Vi har helt enkelt inte haft resurser att bli klara i tid.
– Redan på våren, när vi sökte konsulthjälp för att få en utredning om hur vi ska gå vidare, konstaterade vi att tidtabellen blir för snäv. Vi siktar nu på att kunna starta bolaget, eller bolagen, första januari 2015.
Två bolag
Enligt Boström är det sannolikt att man får grunda två bolag, ett för att ta hand om stadens ARA-finansierade bostäder och ett annat för de fritt finansierade.
– Redan nu har vi ju A-bostäder och A-Lukaali, säger Boström. Litet bakvänt är det att A-bostäder äger A-Lukaali, det borde vara tvärtom.
Det bolag som sköter de fritt finansierade hyresbostäderna borde alltså ha ett dotterbolag som sköter de ARA-finansierade bostäderna.
De konsulter, tre stycken, som nu jobbar med utredningen kring stadens hyresbostäder borde vara klara med sitt arbete om en månad. Man har kopplat in experter på fastigheter, på ekonomi, juridik och skatter. De tre bolagen som samarbetar är Realfinans, CBRE och Granlund.
Om en månad ska resultatet av deras arbete presenteras för stadens ledningsgrupp. Efter det finns det fortfarande många, både praktiska och politiska frågor att ta ställning till.
– Det viktigaste är att det går åt så litet skattepengar som möjligt, säger Boström. Om bostäderna säljs och köps blir det stora skatter att betala. Helt klarar vi oss inte undan skatterna, men vi vill minimera dem.
– Vi har inte ännu begärt ett förhandsutlåtande av skattemyndigheterna.
Boström konstaterar att många kommuner har gjort motsvarande arrangemang, det finns alltså erfarenhet att ta del av.
– Det är också viktigt att vi nu gör upp ett system som håller också vid eventuella kommunfusioner.
Väntar på konsultutredning
Torolf Bergström är styrelseordförande för A-bostäder och A-Lukaali.
– Allt fortsätter som vanligt, med nya bostäder i Pepottriangeln, med studentbostäderna och med att renovera ett hus i Vårberga. Ett års försening av det nya bolaget inverkar inte på A-bostäders verksamhet, inte just nu i alla fall.
– Jag hoppas att vi, när det ska göras beslut, kan koncentrera all verksamhet till A-bostäder och inte måste bilda ett nytt bolag. Det kan bli dyrt att flytta egendom, vi ska vara försiktiga.
Bergström väntar nu på konsulternas utredning.
– Jag vet att de har varit aktiva och jobbat på, men vad de föreslår är ännu ett frågetecken. Vi får bara vänta och se tiden an.