Foto: Theo Skogberg

Tre universitet granskar Kungsvägens inneluft

SIBBO. Lärare vid Kungsvägens skola blir provkaniner för ny metod att förhindra dålig inneluft.


Det är full verksamhet i Kungsvägens skola, trots att det är höstlovets första dag. Men det är inga elever som rör sig i korridorerna. I stället är det män i overall, de flesta dessutom utrustade med andningsskydd.
Installationer pågår av de nya lufttrycksapparaterna som ska förhindra att skadliga ämnen rör sig via luften in i klassrummen. Tre olika universitet, Helsingfors universitet, Aalto-universitetet och Turun Yliopisto, är inkopplade i forskningen kring apparaterna.
Risto Selin är verkställande direktör för företaget Inspector Sec som sköter om det praktiska utförandet. Företaget jobbar för att förhindra inneluftproblem och gör bland annat omfattande riskanalyser.
– Vi kan också snabbt eliminera fukt- och mögelkällor genom att till exempel låta kapsla in det skadade stället, i väntan på mer omfattande reparationer, säger Selin. Vi går också in och justerar luftväxlingen där det behövs.
– Det nya är nu de här maskinerna som kommer att placeras ut i tio klassrum här i Kungsvägens skola. Om det finns anledning att tro att farliga mikrober eller andra föroreningar kommer in till rummet genom väggar, golv eller tak kan man genom att skapa rätt lufttryck förhindra luftgenomströmningen.
Om lufttrycket i klassrummet är exakt detsamma som utomhus eller i resten av huset kommer det inte att sugas in ny, förorenad, luft i rummet.
Under lupp
Inneluftproblem är vid det här laget en folksjukdom.
– Det finns en allmän uppfattning om att mögel är farligt, säger Selin. Men forskning visar att mögel oftast inte ger upphov till reaktioner eller sjukdom.
– I vissa hus har man hittat mögel i ett rum, medan de starka reaktionerna fås i ett helt annat rum. Det här är ett mångfacetterat problem där vi ännu har mycket att lära. Därför är det viktigt att man kan forska i problemet, som man gör här i Kungsvägens skola. Sibbo kommun är en föregångare i det här fallet.
Rektor Annu Helling är glad att hennes skola nu sätts under lupp på det här sättet.
– Allt ska vara på plats när eleverna kommer till skolan efter höstlovet. Då får vi också göra de första testerna på personalen för att ha ett grundresultat att jämföra med.
Ett drygt tiotal lärare kommer att få svara på frågor, blåsa i pefmätare som mäter lungfunktionen och mäta sin syreupptagningsförmåga. Därefter slår man på de nya tryckmaskinerna och efter en tid görs en ny mätning. På våren görs ytterligare en uppföljning.
Luftrening
Samtidigt med den här undersökningen har skolan också försetts med några metallådor som mäter den fukt som finns i inomhusluften.
Och i flera klassrum har man installerat en maskin som renar luften samtidigt som den sköter om luftväxlingen.
– Vi har mycket på gång, konstaterar Helling. Ändå visade den senaste stora inomhusluftmätningen att vi tryggt kan fortsätta att leva i den här skolbyggnaden till hösten 2016 när Nickby hjärta ska stå färdig.
Tre rum i skolan har stängts för gott, det är två kanslirum och ett klassrum.
Vi går in i ett klassrum i nedre våningen i hus B3. Det är som att gå igenom en osynlig vägg, på andra sidan blir luften tung och svår att andas.
– Det är svårt att veta vad det är fråga om, säger Helling. Just i de här rummen får flera av våra elever symptom på dålig luft. Men det finns ett rum vid samma korridor som upplevs som friskt och bra av alla.
– I det gamla stenhuset, B1, reagerar alla, men det beror troligen på att där inte finns någon luftkonditionering alls.
Flyttar klassrum
Ingen av skolans personal har uppvisat några allvarligare symptom som kan bero på problem med inneluften. Däremot finns det en del elever som inte klarar av att ha lektioner i alla rum i skolan.
– Vi har flyttat på klasserna när det har visat sig att eleverna mår dåligt i vissa klassrum, säger Helling. Och jag betonar hela tiden att de som tror att de har symptom på grund av inneluften ska söka sig till läkare, personalen till arbetshälsan och eleverna till skolhälsovården.
– Lärarkåren är glad över att så många åtgärder är på gång när det gäller att undersöka och rengöra inneluften. Jag upplever att tankarna på inomhusluften ändå stressar mindre än allt planerande för Nickby hjärta.
En projektplan över Nickby hjärta som ska ge nya undervisningsutrymmen för både Sipoonjoen koulu och Kungsvägens skola ska bli klar ännu i höst. I december-januari går planen till beslutsfattarna.