Sibbo måste hitta spar eller mer inkomster, säger Minna-Marja Jokinen. FOTO: Kristoffer Åberg

Sibbos ekonomi dyker kraftigt

Sibbo kommer att överskrida sin budget med nästan 4 miljoner . Orsaken är bland annat att efterfrågan på tomtmark varit svag.

Efter flera goda år gör Sibbos ekonomi nu en ordentlig dykning.  De största orsakerna till att plus plötsligt blev minus uppges vara stora avskrivningar, dålig tomtförsäljning och ökande driftskostnader.
Kommundirektör Mikael Grannas ger ändå ett budgetförslag som bygger på att skatterna inte ska stiga och det innebär att man måste hitta inbesparingar på 1,5 miljoner.
Det kommer att vara utskotten och sektionerna som får ge förslag på inbesparingar efter att fullmäktige klubbat igenom budgetförslaget. Enbart bildningsutskottet har hunnit reagera och justera sitt förslag.
Förvaltningsdirektör Minna-Marja Jokinen säger att kommunen måste göra en kraftig inbromsning och att det inte kan komma som en överraskning; varningssignaler har sänts under hela våren.
– Sibbo är i praktiken i en situation där man kraftigt måste dra åt utgiftssidan och samtidigt hela tiden hålla ett öga på inkomstsidan. Man måste hitta mer inkomster eller inbesparingar, så enkelt är det, säger Jokinen som har bara några dagar kvar på sitt jobb i Sibbo.
Från nästa månad sitter hon på Finansministeriets kommunavdelning där man försöker få bukt på kommunernas ekonomi och där man även långt avgör kommunernas framtid.
– Nästa år kommer statsstödet att minska med en miljon för Sibbos del. Hur mycket det minskar de följande åren vet ingen, konstaterar Jokinen. Hon påpekar att Sibbo trots allt är i ett bättre läge än många andra kommuner.
Sibbo kommer att söndra ett lånetak på 3 000 per invånare före år 2016 och kraftåtgärder krävs för att stärka finansieringen av investeringarna och för att bli kostnadseffektivare.
De många utredningar som berör Sibbo innebär tuffa tider för både ledande tjänstemän och politiker, konstaterar Jokinen.
– Utredningarna och den dåliga ekonomin kommer att innebära en utmaning för förvaltningen.