När planläggningsarkitekt Jarkko Lyytinen och markanvändningschef Matti Kanerva första gången inspekterade det här området, var det snö på marken. Nästa sommar kan gruppbyggandet starta.

Grupper kan spara genom att bygga tillsammans

SIBBO. På det viset föddes tanken på ett annorlunda sätt att bygga. Samtidigt vill Sibbo erbjuda alternativ för den som bygger. Därför har tomter som lämpar sig för gruppbyggande ritats in i de färskaste detaljplanerna

Både de här tomterna och traditionella tomter för småhusbyggaren ska marknadsföras på en mässa i Myrbacka, Vanda, under sista veckoslutet i oktober. Tomterna finns i Västra Tasträsk i Södekulla och i Herrgårdsbrinken, Nickby.

Byggföretagen har vaknat ur sin slummer och intresserar sig igen för radhustomter, men det oaktat vill Sibbo erbjuda grupper på tre-sju familjer möjligheten att gå samman om en tomt och bygga varsitt hus på den.

Planläggningsarkitekt Jarkko Lyytinen och planläggningschef Matti Kanerva ser idel fördelar med det här sättet att bygga. Metoden är ingalunda ny, utan den har tillämpats på olika håll i världen, exempelvis i Tyskland där den är riktigt populär. Inte heller i Finland är modellen obekant. För tillfället byggs några höghus i Helsingfors enligt den här principen.

Förmånligt

Nytt är däremot att den grupp som beslutar sig för att bygga tillsammans anlitar allt från konsulter till arkitekter och andra yrkesgrupper som sitter inne med sådan yrkeskunskap som de blivande invånarna eventuellt saknar.

Lyytinen säger att man på det här sättet vill ge familjerna möjligheten att njuta av samma fördelar som vanligtvis är förbehållna byggföretagen.

– Om man beställer sju hus på en gång får man dem till ett billigare pris än om man beställer bara ett. Och det blir billigare att kunna beställa material i större partier.

Kanerva tillägger att byggarna kan anlita samma entreprenör exempelvis för grundarbetet, och få arbetet gjort för en billigare peng eftersom företagaren inte behöver förflytta sig från en byggarbetsplats till en annan.

– Och stora projekt prissätts på ett annat sätt än små.

Samla ihop likasinnade

De som intresserar sig för den här formen av byggande gör bäst i att samla ihop en grupp på åtminstone tre hushåll. Därefter är det dags att sända en skriftlig ansökan till mätnings- och fastighetschef Pekka Söyrilä. Sista dagen att göra så är den 31 januari 2014.

Kommunen tar inte på sig ansvaret för att förmedla kontakt mellan privatpersoner som vill gå samman om en tomt.

Om det strömmar in fler ansökningar än det finns tomter, lottas de ut. När tomterna är fördelade har grupperna fyra månader på sig att tillsammans med en arkitekt göra upp en plan för hur tomten ska bebyggas. Planen, jämte finansieringskalkyl och tidtabell, ska godkännas av kommunen. Efter det kan tomtaffären slutföras.

Marken kan fördelas mellan medlemmarna i gruppen på flera olika sätt. Antingen kan man bilda ett bostadsbolag eller också sluta ett avtal om en delning av besittningen. Att stycka tomten är också möjligt, förutsatt att man gör det på ett sätt som detaljplanen medger.

Naturnära

– Det här är ett socialt sätt att bygga, och ett bra sätt att lära känna sina blivande grannar redan på förhand, menar Kanerva och Lyytinen.

De nya invånarna kommer att bo alldeles intill friluftsleden som löper nordväst om Tasträsk. Sommartid finns alla möjligheter att promenera och jogga, medan skidor är det självklara valet vintertid.

Lyytinen visar en skiss över hur det kunde se ut på tomten. Inramad av husen finns en lekplats för barnen. Här kunde man också tänka sig en grillplats som invånarna kan samsas om.

Byggarna kan själva ta ställning till om de vill koncentrera bilplatserna till ett ställe, eller om man i stället ska reservera plats för ett biltak i samband med varje hus. Lyytinen tror att många väljer det senare alternativet, eftersom det är bekvämt.

– Däremot blir det ett gemensamt soptak, för att sopbilen inte ska behöva stanna på så många ställen.

Populärt

Juha Sarakorpi är ordförande för föreningen Ryhmärakennuttajat och han säger att det här är en byggnadsform som väcker stort intresse just nu. Han tror att många har tröttnat på de lösningar som byggfirmorna erbjuder och i stället vill ha större möjligheter att påverka slutresultatet.

– Dessutom får man stöd från de andra i gruppen och kan fördela jobben utifrån vad var och en kan. Om man dessutom förstår att anlita fackmän när de egna kunskaperna inte räcker till kan man få tjänsterna till ett billigare pris.