Emil V ska auktioneras och visas här upp. FOTO: Laura Mendelin

Stora känslor svallade vid hästauktion

HELSINGFORS. Ägaren lämnade 13 hästar, ett par kattor och hundar och en minigris och försvann. Nu såldes hästarna på en auktion där många ögon tårades.

Ägaren till ridskolan i Östersundom är efterlyst för djurskyddsbrott men Livsmedelssäkerhetsverket Evira och Ryttarförbundet reagerade snabbt. Hästarna ska snabbt tas om hand och få nya ägare och på onsdagen arrangerades därför en unik hästauktion vid stallet.
– Jag känner igen flera ridstallsägare, här är ju alla på plats, säger en av de som fyller manegen till sista sittplats. Uppslutningen är stor, men förutom seriösa budgivare finns här också många unga flickor, flickor som ridit hästarna och ponnyerna som nu ska gå under klubban.
Susann Suomela från Håkansböle i Vanda har redan hunnit titta närmare på tre ponnyer.
– Jag kommer att ge bud på den ena, säger Suomela som håller stallet Poni Haka Oy.
Hon som många andra har låtit granska hästen och vet att den är i gott skick. Många potentiella köpare har med sig en egen veterinär som noggrant kollar hästarnas tillstånd och kondition.


Prisdumpning snedvrider
En hästauktion hör inte till vanligheten, men Suomela säger att ekonomin kring stallen är tuff.
– Många dumpar timpris för ridlektioner och då betyder det lätt att kvalitén både på hästar och utbildning sjunker. Det är synd, för på så sätt konkurrerar man ut de seriösa stallen.
Hennes stall har redan lång tradition.
– Mamma höll först stallet och nu har jag ansvarat för det under 23 år.
Nu söker hon inte vilken häst som helst, utan en ponny som kompletterar stallets utbud. Och hon är beredd på att gå upp till 2 000 euro för att få sin ponny vid namn Bonito II, född 2001, rask och kunnig.
– Men jag är rädd för att priset trissas högre, vi får se.


Allvarliga avsikter
I folkmängden står Liisa Mannermaa och ser beslutsam ut. Det visar sig att hon siktat in sig på shetlandsponnyn Flecky.
– Det är en valack och han är äldst av dem alla, född 1995. Jag ska rädda honnom, säger Mannermaa som är övertygad om att intresset bland köparna inte är så stort för Flecky.
Bredvid henne står hennes bror Aki Riihimaa, han har fått en uppgift av sin svåger.
– Jag lovade se till att hon inte kommer hem med många hästar, ler han men ser inte så värst övertygande ut.
– Liisa är världens bästa hästgalning.
Det här med att vara hästgalen ledde bland annat till att hon för något år sedan lite oplanerat köpte åtta hästar i Polen, så hennes man hoppas nu att någon ska se till att hon håller huvudet kallt under auktionen.
Liisa Mannermaa äger Jatilan Talli i Mäntsälä och där står spiltorna på rad med 13 hästar och 19 ponnyer. Två är tomma, säger Mannermaa och flackar lite med blicken.


Lyckligt slut
Auktionen inleds och först ut är just ponnyerna, Flecky ska komma in som tvåa men budet går först kring Emil V, en livlig tioåring. Och Liisa Mannermaa ger bud redan nu, och Emil V går till henne.
– Hon vill ha den som kompis åt Flecky, förklarar hennes bror glatt. Han har helt glömt vad han skulle göra, medger han och då han samtidigt ser att en av flickorna i publiken torkar tårar så skyndar han att trösta.
– De hästar som Liisa tar hand om får det bäst här i världen, de kommer till det absolut bästa stall man kan tänka sig. Välkomna och bekanta er och se själv.
Sen börjar spänningen stiga för gamlingen Flecky, men även det går bra och båda ponnyerna går till Mannermaas stall, till helt rimliga priser dessutom.
Så står Susann Suomelas Bonito II på tur och det är många som ropar. Susann står på sig och går ut som segrare och får därmed sin häst betydligt under det pris hon tänkt - 900 euro.
Sammanlagt gick tolv hästar på auktion, efter att man varit tvungen att avliva en, och slutsumman blev 36 000 euro.
– Det kan vi vara riktigt nöjda med, säger advokat Antti Linna från Ryttarförbundet, där man framförallt är nöjd med att alla hästar gick till goda hem.