De unga behöver stöd för att hitta sin plats och det kräver talkoanda, säger arbetsminister Lauri Ihalainen. FOTO: Evy Nickström

Arbetsministern vill ha talkoanda

BORGÅ. Kommuner där olika instanser samarbetar lyckas bäst, säger arbetsminister Lauri Ihalainen på Borgå torg. Han beklagar ändå att byråkratin ofta skrämmer småföretagare från att binda sig vid att sysselsätta en ungdom.


Då arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) får tala om ungdomsgarantin så börjar siffrorna droppa. Han kan vartenda bevis på att garantin som ska erbjuda alla unga under 25 år antingen, arbete, utbildning eller till exempel ett jobb på en verkstad fungerar. Staten sätter varje år ungefär 60 miljoner på garantin.
– Siffrorna visar att garantin fungerar, men vi kan naturligtvis inte vara helt nöjda eftersom omkring 27 procent slinker igenom systemet, säger Ihalainen.
Som bäst räknar man med att omkring 39 000 unga är utan jobb, men samtidigt berättar siffran att 7 000 efter juli hittat en plats på skolbänken eller att de jobbar.
– Det som tröstar är att de unga oftast är utan jobb mycket kortare perioder än äldre, snittet är elva veckor medan äldre över 55 år är över 80 veckor arbetslösa.


Utbildning är lösningen
Lång arbetslöshet innebär ofta många problem som är svåra att korrigera, så därför bör strävan vara att de unga snabbt kommer ur sysslolösheten, säger ministern.
Han ser andra stadiets utbildning som en viktig nyckel.
– Tyvärr är det ju så att just i Nyland har det varit den hårdaste kampen om studieplatserna. Det är en utmaning och jag hoppas att man eventuellt skulle kunna öka på läroavtalen i stället.
Staten har satsat bland annat på läroavtal som ger företagen reda pengar om de förbinder sig att ta in en ungdom på avtal.
– Företaget får ett samhällsstöd på 1 500 per avtal och i en del kommuner har man dessutom gått in och gett ett extra stöd. Det har gett resultat, men vi måste jobba hårt för att hitta alla de potentiella företag som skulle kunna ställa upp på det här.


Fotarbete
Ihalainen poängterar behovet av fotarbete.
– Bästa resultat får vi om man går runt på företagen och talar om modellen.
Arbetslösa under 30 år som gått grundskola eller gymnasium kan dessutom utnyttja ett så kallat Sanssi-kort. Då ersätts en del av lönen via TE-byrån under högst tio månader.
– Det här är ett alternativ som fungerar bra även för kommuner och föreningar inom tredje sektorn.
Lauri Ihalainen understryker vikten av utbildning och konstaterar att man inte klarar sig på dagens arbetsmarknad med enbart grundutbildning.
– De som har väldigt svag utbildning har ofta även en dålig arbetshistoria.


Styrning viktig
Runt Lauri Ihalainen står en ring med Borgåbor och någon kommenterar genom att säga att ungdomsgarantin är för splittrad och att det på lokal nivå inte riktigt finns någon som tar hand om helheten och leder verksamheten. Ministern håller med.
– Någon måste hålla i och leda och se till att man vänder på alla stenar för att hitta arbetsplatser och lösningar för var och en. Men sen handlar det om ett talkoarbete.
Den omfattande byråkratin skrämmer även många, men Ihalainen intygar att man gjort det så lätt som möjligt och att det ska vara möjligt även för ensamföretagare att klara av den biten.
– Det är ju ändå så att det handlar om skattemedel, det krävs en kontroll av hur de används.
I Borgå kommer stadsstyrelsen på måndag att diskutera läget med ungdomsgarantin. Staden har gjort en utredning där man bland annat konstaterar att unga med problem att hitta en plats i samhället bör få stöd i ett tidigare skede.
– Det multiprofessionella samarbetet måste utvecklas så att det bättre motsvarar de ungas behov, säger man i utredningen.