Det verkar gå bra för en del av Borgåföretagen

BORGÅ. Samfundsskatten stiger med 12 procent jämfört med i fjol enligt Borgå stads färska prognoser.

 – Jag vet inte riktigt vad det kan bero på, säger finansieringsdirektör Raija Vaniala. I hela landet har intäkterna från samfundsskatten stigit med 7 procent och i Borgå med 12 procent jämfört med situationen i fjol.
Samfundsskatten är en inkomstskatt som betalas av aktiebolag och andra samfund, och den uppgår till 24,5 procent av samfundets beskattningsbara inkomst. Utom aktiebolag betalar också andelslag, under vissa förutsättningar affärsverk, offentliga samfund, föreningar, inrättningar, stiftelser och bostadsaktiebolag samfundsskatt.
En delorsak kan vara att kommunerna i år får en större del av samfundsskatten än tidigare, 22,82 procent i fjol och 29,49 procent av hela potten i år.
Också när det gäller kommunalskatten kommer Borgå troligen att kunna kassera in en större summa än man har räknat med, bland annat eftersom skatteåterbäringen utbetalas i snabbare takt än tidigare.
Kommunalskatten ökar med 2,5 miljoner euro och samfundsskatten med 1,5 miljoner euro i relation till de budgeterade summorna, enligt prognosen.
I april gjordes en justering i årets budget. Sektorerna skalade tillsammans bort 1,2 miljoner euro.
Då var motiveringen den att man ansåg att skatteinkomsterna kommer att öka långsammare än man har räknat med i budgeten. Samtidigt räknade man med att utgifterna speciellt för specialsjukvården skulle överskrida den i budgeten reserverade summan.
– Som det ser ut i dag, med tre månader kvar av året, kommer Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt inte att behöva kräva in någon tilläggsbetalning av Borgå stad, konstaterar Pehr Sveholm, förvaltningsdirektör vid Borgå sjukhus.
– Kostnaderna har hela året hållit sig ganska exakt på den budgeterade nivån.
Raija Vaniala vill inte medge att sparbeslutet i april var oövertänkt.
– I det skedet visade prognoserna att Borgåekonomin var på väg mot ett rejält minustecken. Och fortfarande ser det ut som om år 2013 skulle gå på förlust, tilläggsinkomsterna till trots.
– Men det är klart att det är positivt att skatteintäkterna ökar. Ännu är det ju ändå bara fråga om prognoser, det kan komma överraskningar. I fjol överraskades vi av en tilläggsräkning på 1,5 miljoner euro, på grund av ett räknefel hos skattemyndigheterna.
Stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti håller med Vaniala.
– Det var bra att vi reagerade snabbt och inte väntade till efter semestrarna med att justera budgeten. Just nu ser det bra ut och det kanske lämnar en liten spelmån när det gäller av avkorta lån eller balansera utgifter.
– Men visst är det roligt att Borgå tydligen har företag som det går rätt så bra för, de dåliga tiderna till trots.