Inveons Magnus Björklund tror inte det går att profilera svensk yrkesskola utan egen tomt och eget campus. | Foto: KSF-arkiv/Kristoffer Åberg

Amisto vill ha Point College

BORGÅ. Den finska samkommunen kring Amisto vill plötsligt göra ett campus i Harabacka tillsammans med Point College. Ett svenskt campus blir allt mer hemlöst.

Ett campus för Amisto utökat med 800 elever från Point College skulle bli en fin fasad för infarten till Borgå, tycker rektor Markku Kantonen.

Däremot river man med det upp den modell som Borgå stad redan önskat om att få både finsk och svensk yrkesutbildning samlad på ett och samma campus.

För planerna på att få ett svenskt campus på andra sidan motorvägen i Kungsporten dras möjligen proppen definitivt ur i stadsstyrelsen på måndag.

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula föreslår att det blir ett nej för Inveon att köpa tomten för ha ett svenskt campus där tillsammans med Helsingforsskolan Prakticum.

– Det är viktigt att den svenska yrkesutbildningen får utvecklas med en egen profil, säger Inveons styrelseordförande Magnus Björklund.

En skoltomt inne i närheten av Amisto på i Harabacka ser han inte som någon lyckad lösning. Då drunknar svenskan i allt det andra. 

Johan Söderberg, ledande tjänsteman vid Inveon tycker att de svenskspråkiga borde ta skeden i vacker hand och sluta oroa sig för att gå ihop i ett aktiebolag för all yrkesutbildning i Borgå.

– Om man har skolenheter på klart två skilda språk, vad spelar det då för roll om man talar två språk i kansliet? säger han.

Läs mera om yrkesutbildningen i torsdagens papperstidning.