Foto: Kristoffer Åberg

Det kunde ha varit på riktigt

SIBBO. Det gick oväntat snabbt att evakuera bluffpatienter från Regnbågen och avdelning 1 vid hälsostationen i Nickby i går.


Brandsirenen tjuter och rök sipprar ut från springan ovanför badrumsdörren.
Avdelningen Regnbågen vid Nickby hälsocentral får ett meddelande från avdelning 1 i våningen nedanför.
– Det brinner på avdelning 1. Brandkåren är larmad. Branddörrarna måste stängas.
Några vårdare skyndar sig att stänga dörrarna och alla kontrollerar var de har sina telefoner. En av vårdarna får i uppdrag att ringa ett kontrollsamtal till larmcentralen, en annan att sätta i gång den telefonmeddelandering som finns inom huset. Alla ska få information om att evakueringsövningen har inletts.
Det är avdelningsskötare Mira Pajunen vid Regnbågen som leder räddningsövningen.
– Vi övar varje år, går igenom vad alla ska göra och kontrollerar alla räddningsvägar, tillsammans med räddningsverket. Vi har också övat att evakuera varandra med hjälp av räddningsmadrasser. I våras kom ett önskemål från personalen om att få öva ännu litet mera konkret, så att vi ser hur vi klarar av en evakuering på riktigt.
– Personalen är på plats i dag helt enligt arbetslistan, vi har inte gjort det lätt för oss och kallat in extra förstärkning. Våra patienter kan vi naturligtvis inte utsätta för den belastning en riktig evakuering skulle innebära. I stället har vi anlitat bluffpatienter, frivilliga från föreningar, församlingen och verksamhetscentret Vägskälet.
Halva avdelningen har tömts på patienter som i stället får vistas på den trygga sidan av branddörrarna, tillsammans med några vårdare, under den tid övningen pågår.
Orolig patient
När larmet går är en del av rummen på Regnbågen och på avdelning 1 fyllda med bluffpatienter. Alla har var sin lapp där det framgår vad de heter, vilken diagnos de har och vad man speciellt bör beakta just i deras fall.
Vissa är sängbundna, andra sitter i rullstol. Bara ett litet fåtal kan gå själv.
En orolig patient kämpar emot när han ska spännas fast på räddningsmadrassen. De frivilliga patienterna tar sina uppdrag på allvar. När det står på lappen att patienten har båda benen amputerade och dessutom lider av Alzheimers sjukdom så kan man inte förvänta sig att han själv ska kunna placera sig i rullstolen för att skjutsas ut.
En del av patienterna dras på madrasser ner för trapporna till ytterdörren.
– Hissen får man inte använda när det är rökutveckling i huset, det kan bli verkligt farligt, säger brandinspektör Jari Tähtinen.
Tejp över dörrarna
Situationen underlättas inte av att byggnadsarbeten samtidigt är i full gång. Hälsocentralen byggs ut och samtidigt saneras den gamla sjukhusdelen. En del av taket är upprivet och nya elledningar dras. Elmontörerna tar sig en paus medan evakueringen pågår.
Brandmännen har anlänt och håller på att släcka branden i badrummet. Samtidigt pågår släckning i avdelning 1.
När alla patienter har flyttats i trygghet kontrolleras alla rum en gång till. Tejp dras över dörren som ett tecken på att rummet är tomt.
Samtidigt kommer några vårdare från avdelning 1 upp för trappan för att fråga om det finns något de kan hjälpa till med. De har klarat av evakueringen på sin egen avdelning. Regnbågens vårdare kan nu också lämna över åt brandmännen.
 

Läs mer i torsdagens Bbl